ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Αφανίζονται οι αμπελώνες – Κίνδυνος για έλλειψη κρασιού στα οινοποιεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κρητικό αμπελώνα έκρουσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε την Δευτέρα (1/7) ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και το δίκτυο οινοποιών Κρήτης, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως ειπώθηκε, η Κρήτη φέτος κινδυνεύει να μην παράξει την ποσότητα των σταφυλιών που χρειάζονται τα οινοποιεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

“Η ζημιά φέτος στον κρητικό αμπελώνα θα φτάσει ακόμα και το 70% ενώ σε κάποιες περιοχές τα αμπέλια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή” σημείωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου και Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που παρατηρείται και προκαλεί θλίψη είναι ότι οι νέοι αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα αμπέλια ενώ άλλοι τα εγκαταλείπουν για να στραφούν σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Έτσι, χάνονται ποικιλίες σταφυλιών και σε λίγο καιρό αμπελώνες θα έχουν μόνο τα οινοποιεία, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

Όπως καταλήγει, από τις 8 με 10.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών που εξάγονταν άλλα χρόνια, φέτος δεν θα φύγουν ούτε 1.000 και εξέφρασε την φοβία ότι σε λίγο καιρό η Κρήτη δεν θα έχει κρασί και πως αυτό που θα γίνει είναι να το εισάγουμε και στη συνέχεια να το ονομάζουμε ελληνικό…

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ