ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 30 κιλά λάδι ή 2 αρνιά ή 100 κιλά γάλα για να «φουλάρει» το ρεζερβουάρ

Με 80 έως 100 κιλά γάλα και 2 ολόκληρα… αρνιά γεμίζει ο κτηνοτρόφος το ρεζερβουάρ του κτηνοτροφικού του αυτοκινήτου με πετρέλαιο κίνησης, δαπανώντας το ποσό των 100 ευρώ… Ο γεωργός; Με την καλύτερη δυνατή τιμή του ελαιολάδου, δηλαδή αν πάρουμε ως τιμή αφετηρίας για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο τα 4 ευρώ το κιλό, χρειάζεται για να εξασφαλίσει τα 100 ευρώ και να “φουλάρει” το 4×4 αυτοκίνητό του, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια ποσότητα ελαιολάδου όχι κάτω των… 25 κιλών και μάλιστα, για να έχει την ανώτερη τιμή της αγοράς, θα πρέπει να είναι και στην οξύτητα των τριών γραμμών.

Με λίγα λόγια, ακόμα και με την τιμή του 1,20 ευρώ το λίτρο στο πρόβειο γάλα και των 4 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αν υπολογίσουμε το συνολικό κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, η παραγωγική διαδικασία σήμερα είναι μάλλον από δύσκολη έως σχεδόν αδύνατη!

Με τη βοήθεια του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρου Αλέκου Στεφανάκη, επιχειρούμε να υπολογίσουμε σήμερα το κόστος παραγωγής μέσα από ανάλογα παραδείγματα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς τα τελικά συμπεράσματα.

Ας αρχίσουμε από το κόστος της μετακίνησης… «Ένα ρεζερβουάρ ενός αγροτικού θέλει περίπου 80 με 100 ευρώ για να γεμίσει με πετρέλαιο κίνησης… Καταρχήν να πούμε ότι η τιμή του πετρελαίου πλέον είναι ακριβότερη από την τιμή του γάλακτος… Έχουν σηκωθεί τα πόδια και χτυπούν το κεφάλι μέχρι τελικής πτώσεως… Άρα, έχουμε και λέμε… Πρέπει να πουλήσει ο κτηνοτρόφος 100 λίτρα γάλα για να γεμίσει το αγροτικό του με πετρέλαιο… Και πόσα κιλά κρέας; Περίπου 2 αρνιά!».

Ποιες είναι οι αντίστοιχες τιμές στις ζωοτροφές; Όπως τονίζει ο Αλέκος Στεφανάκης, «στην πτηνοτροφία για να πάρουμε ένα αβγό χρειαζόμαστε 150 γραμμάρια ζωοτροφής την ημέρα»… Πάμε και στα πρόβατα… «Μία ντόπια προβατίνα των 40 κιλών, χωρίς να έχει γεννήσει, άρα χωρίς να μας δίδει γάλα, θέλει ένα κιλό ζωοτροφής κάθε μέρα… Άρα μία ντόπια προβατίνα, χωρίς να μας προσφέρει γάλα, μόνο για τη συντηρήσουμε, θέλει 360 κιλά ζωοτροφής κάθε χρόνο… Από ’κει και πέρα, για κάθε κιλό γάλα που βγάζει, θέλει μισό κιλό ζωοτροφής. Αν βγάλει δηλαδή 100 κιλά γάλα, πρέπει να της δώσουμε 400 κιλά ζωοτροφής… Ή, αλλιώς, φτάνει τα 200 ευρώ το κόστος της διατροφής για να καλύψουμε την ανάγκη μιας προβατίνας που θα μας δώσει 100 κιλά γάλα», λέει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης, κάνοντας λόγο πλέον για εφιαλτικά σενάρια… «Ένας κτηνοτρόφος, λοιπόν, που έχει κλειστά τα ζώα του στη στάνη και αγοράζει σανό και ζωοτροφή, δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσει ακόμα και αν το γάλα του το πληρωθεί στα 2 ευρώ», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. «Όταν όμως έχει τον δικό του βοσκότοπο και κάνει περιτροπική βόσκηση, χρειάζεται να πληρώσει μόνο τη συμπληρωματική ζωοτροφή και πέφτει το κόστος στο μισό»…

Τώρα, πόσα κιλά γάλακτος πρέπει να πουλήσει ο βοσκός για να αγοράσει ένα κιλό ζωοτροφή; «Αν υπολογίσουμε ότι το ένα σακί συμπυκνωμένης ζωοτροφής κάνει γύρω στα 22 ευρώ, χρειαζόμαστε πάνω από 20 κιλά γάλα με την τιμή του 1,20 ευρώ το κιλό για να αγοράσουμε το ένα σακί. Σε κρέας; Πρέπει ο κτηνοτρόφος, για να αγοράσει από 2 έως 2,5 σακιά, να πουλήσει ένα αρνί ολόκληρο βάρους 9 κιλών με τιμή 6 ευρώ το κιλό», όπως λέει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ διευκρινίζει τα εξής: «Μιλάμε πάντοτε για συμπυκνωμένη ζωοτροφή. Στο μεταξύ όλη η βιωσιμότητα παίζεται στο κατά πόσο θα μπορέσει ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσει φτηνό σανό. Και βέβαια την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιομηχανία ζωοτροφών έχει απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος του κόστους των ζωοτροφών»…

Πόσα κιλά λάδι

Τι συμβαίνει όμως στον τομέα της φυτικής παραγωγής; Ο αμπελουργός και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης, με μια εκτιμηθείσα τιμή εκκίνησης στο λάδι φέτος τα 4 ευρώ το κιλό, υπολογίζει ότι, «για να αγοράσουμε ένα 20κιλο τσουβάλι λιπάσματος σήμερα, χρειάζεται να πουλήσουμε από 6 μερί 10 κιλά ελαιόλαδο αναλόγως το λίπασμα»!

Για να πουλήσουμε όμως λάδι θα πρέπει να μαζέψουμε τις ελιές μας και συνεπώς να πάμε στο χωράφι. Πόσο λάδι, λοιπόν, θα χρειαστεί να πουλήσουμε για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ του αγροτικού αυτοκινήτου; «Για να βάλεις 120 ευρώ πετρέλαιο στο αγροτικό αυτοκίνητο, πρέπει να πουλήσεις 30 κιλά λάδι. Πέρυσι ας πούμε η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο δεν ξεπέρασε τα 3 ευρώ κατά μέσο όρο. Πέρυσι όμως το ρεζερβουάρ γέμιζε με 80 ευρώ. Οπότε με 3 ευρώ το λάδι ήθελες 25 κιλά λάδι και φέτος θέλεις 30 κιλά, άρα έχουμε αμέσως μεγάλη διαφορά στο κόστος και με μόλις ένα ευρώ ανά κιλό παραπάνω στην τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρυσι»…

Στα ύψη και τα μεροκάματα

«Πολλοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να καλλιεργήσουν»

Και αν υπολογίσουμε και το εργατικό κόστος φέτος; «Εργατικά χέρια φέτος δεν υπάρχουν. Αλλά αν δούμε ότι τα μεροκάματα φέτος δε θα είναι κάτι από 40 με 50 ευρώ, τότε καταλαβαίνουμε ότι για να πληρώσουμε ένα μεροκάματο θέλουμε γύρω στα 12 με 13 κιλά λάδι, όταν πέρυσι μπορούσες με 10 έως 12 κιλά λάδι να πληρώσεις τον εργάτη σου»…

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στειακάκης λέει χαρακτηριστικά: «Πέρυσι ένα μεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών δεν πήγε καν στο λιόφυτο να το καλλιεργήσει. Φέτος πιστεύω ότι στον τομέα του ελαιολάδου θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη. Δεν είχαμε ανάλογα φαινόμενα στην αμπελουργία. Αλλά ξέρετε ποιος ήταν ο λόγος; Ότι ο κόσμος περιμένει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να μπορέσουν οι αμπελουργοί να επιδοτηθούν, να ξεπατώσουν τα αμπέλια τους και να βάλουν κάτι άλλο…», καταλήγει ο κ. Στειακάκης.

Οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης και την απλή αμόλυβδη σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών την Κυριακή 2 Οκτωβρίου:

Ηράκλειο

  • Απλή αμόλυβδη 2,020
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,885

Χανιά

  • Απλή αμόλυβδη 2,030
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,917

Ρέθυμνο

  • Απλή αμόλυβδη 2,040
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,912

Λασίθι

  • Απλή αμόλυβδη 2,023
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,884




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ