ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Θύελλα αντιδράσεων για το «ατόπημα» Σούνακ

Η διπλωματική διαμάχη Ελλάδας – Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενών βαθαίνει μετά την «αχρείαστη» όπως τη χαρακτηρίζουν οι Financial Times ακύρωση της συνάντησης.

Η πλευρά Σούνακ ακόμη και τώρα υποστηρίζει ότι η συνάντηση θα γινόταν με την προϋπόθεση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έθετε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Αθήνα.

Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντηθεί αντ’ αυτού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.

Ερωτηθείς αν η αντιμετώπιση του Έλληνα ηγέτη από την κυβέρνηση ήταν αγενής, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχε προσφερθεί συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά είχαν το δικαίωμα να πάρουν τη δική τους άποψη.

Φυσικά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη αν κρίνουμε από τα σχόλια αλλά κυρίως από τις ετεροχρονισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο νεόκοπος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, που επιλέχθηκε για να φτιάξει την εικόνα της κυβέρνησης που κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, ήταν εκείνος που ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του Γκάρβιν Μπάργουελ, πρώην προσωπάρχη της Τερέζα Μέι. «Αν αυτό είναι το κριτήριο για ακύρωση των συναντήσεων, θα έχει ένα αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν πότε-πότε, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι» σχολίασε.

Οι Εργατικοί, που είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, τον κατηγόρησαν ότι «ξεκινάει καυγά με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» για χάρη ενός πρωτοσέλιδου, ενώ θα έπρεπε να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση και τη Μέση Ανατολή.

Δημοσκόπηση κόλαφος

Καταπέλτης για τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του yougov.co.uk καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για τον Βρετανό πρωθυπουργό η συνολική δημοτικότητα του οποίου είναι στα τάρταρα, καθώς μόλις στο 18% έχει θετική γνώμη και είναι στην 11η θέση μεταξύ των Συντηρητικών.

Επιπλέον οι Συντηρητικοί είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών πληρώνοντας τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Βρετανών. Οι Εργατικοί προηγούνται με 42% έναντι 26% των Συντηρητικών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τον Observer.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ