ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα – Πού εντοπίζονται αυξημένες πληρότητες στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων ενόψει Πάσχα, καθώς για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια δεν έχουν θεσπιστεί αυστηροί υγειονομικοί και ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ραγδαία αύξηση σημειώνεται στις αφίξεις τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού στο αεροδρόμιο « Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς ξένους επισκέπτες να επιλέγουν για μια ακόμη φορά την Κρήτη για τις διακοπές τους.

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, αρκετός είναι ο κόσμος που περιμένει πώς και πώς να ταξιδέψει φέτος, προκειμένου να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με πολλούς τουρίστες αλλά και Έλληνες να έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους.

Συνολικά, 30.000 παραπάνω επιβάτες καταγράφηκαν μόνο μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τους Γερμανούς – σε ότι αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό – να έχουν και φέτος την πρωτιά.

Εντυπωσιακή όμως αύξηση σημειώνεται και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παράλληλα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από συναδέλφους τους, που πουλούν πακέτα διακοπών all inclusive σε εξευτελιστικές τιμές των 20 ευρώ, την ημέρα, εν μέσω μεγάλου κύματος ακρίβειας, έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου, όπως και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πληρότητες στο νησί μας είναι υψηλές, καθώς φτάνουν να αγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το 100%.

Όπως παρατηρείται, ξενοδοχεία στο Νομό Ηρακλείου, ρίχνουν αισθητά τις τιμές, για τον μήνα Απρίλιο, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που καταδικάζει ο κλάδος.

Και όλα αυτά,  την ώρα που ο κλάδος επιβαρύνεται σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, με φόντο και την γενικότερη ανησυχία που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά ξενοδοχεία και στην Κρήτη, γέμισαν για τις πασχαλινές διακοπές των Ελλήνων, μέσω δελεαστικών τριήμερων πακέτων διακοπών.

Πέρα από τους ξένους που έχουν αρχίσει ήδη να επισκέπτονται την Κρήτη για τις διακοπές τους, αρκετοί είναι και οι Έλληνες που ετοιμάζουν βαλίτσες για Πασχαλινές εξορμήσεις στα ξενοδοχεία, όπου και θα γιορτάσουν το Πάσχα.

Αναφορικά με τις εθνικότητες που έχουν καταφτάσει μέχρι στιγμής, ο κ. Χαλκιαδάκης έκανε μια σύντομη αναφορά: «Τώρα υπάρχουν αφίξεις από Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Όσον αφορά στη Ρωσία, αεροπλάνο από εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει. Από αυτήν την εξέλιξη χάνουμε 10%», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ακρίβειας. Η ενέργεια έχει αυξηθεί 70%. Έχουμε επίσης αύξηση στο κόστος του φαγητού στο 38%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα».

«Καλύτερα από πέρυσι»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακόμη εφικτός ένας απολογισμός των τουριστών που κατέφτασαν το Πάσχα των Καθολικών, ούτε και αυτές τις μέρες του Ορθόδοξου Πάσχα, καθώς κάτι τέτοιο θα γίνει τέλη Απρίλη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου από την Ουκρανία στον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, η εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη θα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι. «Εμείς αρχίσαμε τέλος Μαρτίου. Μέχρι τώρα έχει ανοίξει περίπου το 30% των καταλυμάτων. Περιμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου να ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση. Πάντα εμείς το κάνουμε αυτό στο τέλος του μήνα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε 200.000 επισκέπτες σε επίπεδο Κρήτης με τσάρτερ από το εξωτερικό – ανάλογα με τις αφίξεις που έχουμε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θεωρητικά, αν όλα πάνε καλά γεωπολιτικά και χωρίς μεταλλάξεις, θα είναι καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «υπάρχουν πρώτα από όλα στην ψυχολογία του κόσμου. Επίσης το είδαμε όταν άρχισε ο πόλεμος στην ανάσχεση των κρατήσεων. Παράλληλα, υπάρχουν επιπτώσεις με αυξήσεις στις τιμές στα καύσιμα, ενώ αυτές τις επιπτώσεις θα τις διαπιστώσουμε όταν θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της σεζόν. Εμείς οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι, επειδή έχουμε υπογράψει συμβόλαια, είμαστε υποχρεωμένοι να αφομοιώσουμε αυτές τις αυξήσεις. Ναι μεν θα έχουμε μεγαλύτερο τζίρο από πέρυσι, αλλά τα κέρδη θα είναι μειωμένα γιατί έχουμε αφομοιώσει αυτές τις αυξήσεις».

 

Η πληρότητα στο Ηράκλειο έχει φτάσει το 85%

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία από τις πληρότητες των προορισμών για τις διακοπές του Πάσχα, σε ανοικτά καταλύματα τόσο σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος 85%, Ηράκλειο 85%, Σαντορίνη 90%, Ιωάννινα 90% όσο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως Ναύπακτος 100% με την Αιτωλοακαρνανία στο 80%, Εύβοια 90%, Θάσος 80%, Κεφαλονιά 70%, Καλάβρυτα 70%.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο Έλληνες ταξιδιώτες, όσο και ξένους επισκέπτες που είναι ήδη στη χώρα, όπως Αμερικάνοι στη Σαντορίνη, Ρουμάνοι στη Θάσο, Ισραηλινοί στα Ιωάννινα, Γάλλοι στο Ηράκλειο.

«Οι κρατήσεις αυξάνονται, οι προορισμοί πληθαίνουν αλλά δεν εφησυχάζουμε και με στρατηγική door to door προγραμματίζω να επισκεφτώ πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σερβία που φέρνουν οδικό τουρισμό ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και χώρες που έχουν ισχυρό τουριστικό σήμα στην Ελλάδα όπως οι Σκανδιναβικές», δήλωσε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί και συνάψει συμφωνίες με επαγγελματίες του τουρισμού σε Γαλλία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, ενώ από τις Η.Π.Α. οι απευθείας πτήσεις ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ και θα έχουμε 480.000 χιλιάδες ταξιδιώτες μέχρι τον Οκτώβριο. «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε νωρίς και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο», είπε ο υπουργός τουρισμού.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, επισήμανε ότι το μήνυμα το έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Θέλουμε ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας στο τουριστικό προϊόν και νομίζω είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται όλοι οι ξενοδόχοι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το μέρισμα της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού πρέπει να το μοιράζονται όλοι και πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι γιατί είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους ταξιδιώτες, διαμορφώνουν την ψυχολογία του κόσμου και δυναμώνουν το τουριστικό σήμα.

Καθηλωμένες οι πληρότητες σε Ρέθυμνο και Χανιά

Στα «κρύα του λουτρού» έμειναν φέτος σε Ρέθυμνο και Χανιά όσοι ξενοδόχοι αποφάσισαν να ανοίξουν τις μονάδες τους για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς αν και αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων επισκεπτών, εντούτοις, οι πληρότητες των ξενοδοχείων παραμένουν καθηλωμένες.

Μετά τα συγγενικά και φιλικά σπίτια που θα έχουν την «τιμητική» τους, φιλοξενώντας τους χιλιάδες επισκέπτες της δυτικής Κρήτης, ένα μικρότερο ποσοστό πληροτήτων καταλαμβάνουν τα καταλύματα Airbnb, με τους ξενοδόχους τουλάχιστον στο Ρέθυμνο να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα «μπουν μέσα», όσα ξενοδοχεία άνοιξαν για το Πάσχα.

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και παρά το ότι όλοι περίμεναν αυξημένες σχετικά πληρότητες για την πασχαλινή περίοδο, αυτό τελικά δεν αποτυπώνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της δυτικής Κρήτης.

Ευνοημένα τα airbnb

Η περίοδος του Πάσχα, αλλά και ο Μάιος, φαίνεται να ευνοούν τα καταλύματα airbnb που φέτος οι πληρότητες τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ σε πολλές περιοχές «αγγίζουν» και το 90%.

Το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου – Μαίου, φαίνεται να διαδέχεται ο σαφώς βελτιωμένος Ιούνιος ο οποίος δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες στους ξενοδόχους, οι οποίοι πριν καλά – καλά ξεκινήσει η νέα σεζόν έχουν ήδη «λυγίσει» από το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πρώτη η Ελλάδα σε ζήτηση καταλυμάτων στην Ευρώπη

Η πανδημία αποδείχθηκε μια τεράστια ευκαιρία για την βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, γεγονός που το εκμεταλλεύτηκε και η εγχώρια αγορά σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα μέσα σε δύο χρόνια (2020 – 2021) υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Ελλάδα, μάλιστα, ήδη έχει τα πρωτεία στο ρυθμό ζήτησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τον φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο – Σεπτέμβριο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Να τονιστεί ότι η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ