Γεύση - Ψυχαγωγία ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κορωνοϊός: Τρία κρητικά βότανα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα από την COVID-19

Τα αιθέρια έλαια από τρία αρωματικά κρητικά βότανα, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Κρήτης, μπορούν να μειώνουν σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων που προκαλεί η COVID-19, σύμφωνα με νέες ελληνικές μελέτες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης χορήγησαν τον συνδυασμό σε ασθενείς που νόσησαν ήπια σε όλα τα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας, διαπιστώνοντας πως επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Τα τρία βότανα είναι το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα έλαιά τους σε συγκεκριμένες αναλογίες ώστε να λειτουργούν συνεργικά, και τα ανέμιξαν με extra παρθένο ελαιόλαδο και βιταμίνη D3. Η χορήγηση του μίγματος βελτίωσε σημαντικά την γενικευμένη κόπωση, την αδυναμία, τον πυρετό και τις μυαλγίες των ασθενών.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Η συγκριτική μελέτη παρατήρησης έγινε σε αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών που νοσούσαν από ήπια συμπτώματα COVID-19 με κυρίαρχα, την κόπωση, τη μυαλγία, τον πονοκέφαλο και τον πυρετό. Μελετήθηκαν διαφορετικά στελέχη του ιού από τα αρχικά Alpha και Βeta μέχρι τα πρόσφατα Delta και Omicron, δεδομένου ότι η έρευνα διήρκησε από τον Αύγουστο  2020 έως και τον Φεβρουάριο  2022.

Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες λέγεται  CApeo (Cretan Aromatic Plants essential oils). Αποτελεί τη βάση του CRETAN IAMA, ενός ελληνικού, πατενταρισμένου, καινοτόμου φυσικού σκευάσματος, τα συστατικά του οποίου λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργικά και ολιστικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει ή/και συμπληρώνει τη δράση της άλλης.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ