ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊός: Το 45% των Κρητικών είναι πλήρως εμβολιασμένο – Αναλυτικά τα στοιχεία ανά νομό

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν την πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη, παρουσίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς.

Αρχικά, ο κ. Βαμβακάς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια όλων των κατηγοριών και άμεσα μπορούν οι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους. Παράλληλα, με την έναρξη των εμβολιασμών από τις Κινητές Μονάδες, παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν να εμβολιαστούν.

«Βλέπουμε ότι στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και τις πρώτες ημέρες, υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή. Στον Πλακιά ξεπέρασαν τα 120 άτομα που πήγαν να εμβολιαστούν όπως και στα Αγκουσελιανά ήταν γύρω στα 48 άτομα. Στην Αγία Γαλήνη εμβολιάστηκαν πάνω από 36 άτομα, με όλη την κινητοποίηση που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις ζητήθηκαν και άλλα εμβόλια» τόνισε ο κ. Βαμβακάς.

Παραπάνω εμβόλια έγιναν και στον Άγιο Γεώργιο όπου οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 70 ενώ και στο Θραψανό πραγματοποιήθηκαν 54 εμβολιασμοί συνολικά και 10 σε σπίτια. «Ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και αυτή η δράσει τείνει να αποδώσει. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος και να ξεχάσει τις αναστολές».

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, υπάρχει μια σταθεροποίηση στους εμβολιασμούς καθώς κατά μέσο όρο γίνονται στην Κρήτη 5,5 χιλ. εμβόλια την ημέρα. «Πριν από ένα μήνα είχαμε φτάσει 6 – 6,5 χιλ. την ημέρα, με τα γεγονότα και την δυσπιστία του κόσμου, όχι μόνο με τους αρνητές, πέσαμε. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα είναι αυτά τα δεδομένα, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Είχαμε πέσει και σε χειρότερα νούμερα, στα 4 χιλ. εμβόλια, όμως είμαστε σε μια φάση που ανεβαίνουμε».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βαμβακάς το Λασίθι έχει ένα σταθερό αριθμό εμβολιασμών, που τείνει να μειωθεί και θέλει παραπάνω προσπάθεια. Χθες το Λασίθι έγιναν 460 εμβολιασμοί, στο Ρέθυμνο 670, 1.200 στα Χανιά και 2.800 στο Ηράκλειο. «Αυτά φαίνεται ότι είναι μισά – μισά δηλαδή έχουμε νέες δόσεις, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μόνο δεύτερες δόσεις».

Τόνισε δε, πως το Ρέθυμνο είναι στα όρια του «κόκκινου» στο νέο επιδημιολογικό χάρτη, στον οποίο προβλέπονται και πιο αυστηρά μέτρα. «Είχαμε χαλαρώσει, συν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, μας φέρνουν στο σημείο να έχουμε αυτά τα κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες στο Ρέθυμνο είχαμε 205 κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 182».

Κλείνοντας, ο κ. Βαμβακάς ανέφερε πως στα Χανιά έχουν εμβολιαστεί 143 χιλ. εμβολιασμοί, το 51% με μία δόση και το 42% με δύο δόσεις. Στο Ηράκλειο το 43% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και 33 – 34% με δύο δόσεις. Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι αν δούμε τις ηλικίες άνω των 18, οι εμβολιασμένοι με μία δόση είναι στο 56% και στο 45% με δύο δόσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ