ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» από καθηγητή του Χάρβαρντ για πιθανή πανδημία -Μπορεί να νοσήσει έως το 70% του πληθυσμού της Γης!

Την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό έχει ξεπεράσει τους 1.500 και το σύνολο όσων έχουν μολυνθεί να φτάνει τους 66.000, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως «είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κορωνοϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως.

«Εάν συμβεί πανδημία, είναι πιθανόν να μολυνθεί το 40% με 70% του πληθυσμού»
«Νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρξει παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο Λίπσιτς, προσθέτοντας πως «εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος». Και συνέχισε λέγοντας: «Όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

Θέλοντας να διευκρινίσει κάποια παραπάνω πράγματα σχετικά με την άποψή του, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, τόνισε στον λογαριασμό του στο twitter πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό είναι συμπτωματικό. Επίσης, όπως λέει, έχουμε μόνο μια τυχαία εκτίμηση για το ποιο ποσοστό συμπτωματικών ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί πιστεύει ότι είναι πιθανή μια πανδημία, ο Μαρκ Λίπσιτς απαντά: «Η μόλυνση από τον κορωνοϊό έχει γίνει σε πολλά μέρη στην Κίνα και σε πολλές χώρες του κόσμου, με σημαντικούς αριθμούς δευτερογενών μεταδόσεων. Η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη από τον SARS, για παράδειγμα(όπου οι ΗΠΑ είχαν πολλές εισαγωγές αλλά καμία γνωστή μετάδοση).

Απαντώντας στο γιατί πιστεύει πως το 40%-70% θα μολυνθεί, αναφέρει: «Τα απλά μαθηματικά μοντέλα με απλοποιημένες υποθέσεις θα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που δίνουν οι εκτιμήσεις του R0 (βασικός αριθμός αναπαραγωγής) στην περιοχή 2-3 (80-90%). Κάνοντας πιο ρεαλιστικές υποθέσεις, ίσως με μια μικρή βοήθεια από την εποχικότητα, οι αριθμοί πέφτουν πιο χαμηλά.

Την ίδια ώρα, άλλοι ειδικοί επί του θέματος, έχουν προβλέψει πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μολύνει μεταξύ 60% και 80% του πλανήτη. Εκτός από την Κίνα, περιπτώσεις του νέου ιού έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστραλία, μεταξύ άλλων. Σε άρθρο της New Scientint, την Τρίτη, οι δημοσιογράφοι Μάικλ λε Πέιτζ και Ντέμπορα ΜακΚένζι, έγραψαν πως «κανείς δεν ξέρει« εάν ο κορωνοϊός «θα μπορούσε να μολύνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και να σκοτώσει έναν στους 100 μολυσμένους – δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους», γιατί, όπως είπαν «υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμη δεν γνωρίζουμε για τον ιό».

Πηγή: iefimerida.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ