ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κορωνοϊός: «Πάρτι» έκανε η πανδημία το Πάσχα στα νησιά – Για ποιες περιοχές χτύπησε συναγερμός

Η τεράστια προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται ειδικά εν μέσω απελευθέρωσης των μέτρων υπενθυμίζεται από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Η χθεσινή που περιελάμβανε τα συγκεντρωτικά στοιχεία θετικότητας της εβδομάδας που πέρασε ήταν μια … ψυχρολουσία καθώς 13 περιοχές παρουσίασαν θετικότητα άνω του 10%.

Τα νούμερα αυτά μάλιστα έρχονται μετά το Πάσχα όταν πολύς κόσμος μετακινήθηκε προς την Περιφέρεια και νησιά μετά από δύο χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες περιοχές με υψηλή θετικότητα είναι νησιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας με βάση το σύνολο των ελέγχων για όλη τη χώρα και για την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 1η Μαΐου ανήλθε σε 5,05%. Την προηγούμενη εβδομάδα η συνολική θετικότητα διαμορφώθηκε σε 4,41%.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη θετικότητα για την τελευταία εβδομάδα είναι η Πρέβεζα (12,77%), η Νάξος (12,07%) και η δυτική Αττική (12,03%). Ακόμη δέκα, όμως, παρουσίασαν θετικότητα πάνω από 10%. Συγκεκριμένα οι : Δράμα (10,06), Ηλεία (10,66), Θήρα (10,37), η  Ιθάκη (11,25), η Ικαρία (10,22), η Μήλος (11,03), η Περιφέρεια Νήσων (11,39), η Πάρος (10,53), η Τήνος (11,2), η Χίος (11,44).

Οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση κρουσμάτων μετά το Πάσχα καθώς επιτρέπονταν μετακινήσεις και όλες οι δραστηριότητες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη χαλάρωση. Επίσης, από την Πρωτομαγιά και έπειτα δεν ισχύουν καθόλου πιστοποιητικά εμβολιασμού και μετρικοί περιορισμοί σε καταστήματα και χώρους με αποτέλεσμα η χώρα να έχει εισέλθει σε ένα διάστημα στο οποίο το βασικότερο ρόλο έχει η ατομική ευθύνη. Ενόψει καλοκαιριού, επερχόμενου τουρισμού και εν μέσω απελευθέρωσης των μέτρων η ατομική προστασία και η προσοχή αποδεικνύονται άκρως σημαντικές.

Rapid test: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους εργαζόμενους

Προς το παρόν, δεν αποτυπώνεται σε κρούσματα μια ανησυχητική αύξηση. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι πολλά θετικά τεστ δε δηλώνονται, καθώς αφενός ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών είναι τριπλά εμβολιασμένο άρα έτσι και αλλιώς δεν του ήταν κάπου χρήσιμη μια βεβαίωση νόσησης, αφετέρου με δεδομένο ότι δε γίνεται πλέον χρήση πιστοποιητικών αρκετοί πολίτες αρκούνται να κάνουν σπίτι τους self test, που δεν περνά στο μητρώο ασθενών covid.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 8015 νέα περιστατικά και 660 επαναλοιμώξεις, οι οποίες ημέρα με την ημέρα αυξάνονται, γεγονός που δείχνει ότι φθίνει και η προστασία από τα εμβόλια  όπως και από προηγούμενη νόσηση – πολύς κόσμος νόσησε με το μεγάλο κύμα της Ομικρον.

Ενδεικτικό της ελαφριάς αυξητικής τάσης της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ο δείκτης αναπαραγωγής Rt που αυξήθηκε στο 0.89 έναντι 0.77 την περασμένη εβδομάδα. Οι σκληροί πανδημικοί δείκτες παραμένουν σε πτωτική πορεία, δίνοντας τον αισιόδοξο “τόνο” και επιτρέποντας στη χώρα να κινείται σε .. χαλαρό ρυθμό όσον αφορά στα μέτρα.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ