ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: «Η Ιταλία χάνει μία ολόκληρη γενιά»

Την σοκαριστική επέλαση του κορωνοϊού στην Ιταλία που θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τον φονικό Covid-19 παρουσιάζει ένα άρθρο του γερμανικού N-TV με τίτλο «Η Ιταλία χάνει μία ολόκληρη γενιά».

Στο άρθρο παρουσιάζονται όλα τα ποσοστά θνησιμότητας ενώ μιλάει και ο Γκραντσιάνο Όρντερ, γηρίατρος του ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, ο οποίος εξηγεί γιατί η χώρα έχει τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, το  60% των συνολικά 13.915 θυμάτων του Covid-19 στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών.

Τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας είναι 2% για τα άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών, αλλά αυξάνεται σε 19,8% για τα άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών και σε 28,1% για τα άτομα ηλικίας 80 έως 89 ετών.

«Ακόμα κι αν τα νοσοκομεία ήταν καλύτερα εξοπλισμένα με μονάδες εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είχαν σωθεί περισσότεροι ηλικιωμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήδη είχε υποκείμενα νοσήματα άρα και μικρό προσδόκιμο ζωής», αναφέρει ο γηρίατρος του ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας.

«Εκτιμούμε ότι 8 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη φέτος πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid 19. Και σε αυτή την περίπτωση επίσης, τα θύματα ήταν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, με το κύμα της γρίπης δεν είχαμε ούτε έλλειψη κλινών ούτε υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία.

Με άλλα λόγια, η γρίπη ήταν ήδη θανατηφόρα για τους ανθρώπους που είχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα. Το ίδιο ισχύει για πολλούς από αυτούς που έχουν ήδη πεθάνει από τον κορονοϊό. Επεκτείνουμε γρήγορα τις δυνατότητες των μονάδων εντατικής θεραπείας κατά 50%. Φυσικά, δεν έχουμε τις ικανότητες που διαθέτει η Γερμανία. Αλλά κάνουμε ότι μπορούμε» τονίζει.

«Ένας γιατρός από το Μιλάνο υποστηρίζει επίσης ότι πολλοί ηλικιωμένοι αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο. Φοβούνται ότι θα πεθάνουν μόνοι τους. Αλλά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής στον κόσμο. Για τις γυναίκες είναι τα 85 έτη και για τους άνδρες τα 80 έτη.

Η Ιταλία δεν θα βγει γρήγορα από την απομόνωση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε παρέτεινε επίσημα τα μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, αλλά ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Άντζελο Μπορέλι, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ πιθανό να μείνουμε όλοι στο σπίτι και την Πρωτομαγιά.

Αυτό που  θέλουν να αποφύγουν είναι να ξεκινήσουν οι «αποδράσεις του Σαββατοκύριακου» και να ξαναρχίσει η διασπορά του ιού. Μέχρι τώρα ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών δεν έχει αρχίσει να μειώνεται παρά το ότι οι αρχές τόνισαν ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο διάδοσης της μετάδοσης. Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι περιορίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες και στην Βόρεια Ιταλία.

Ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα: πολλοί μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους ή δεν βγαίνουν από τα σπίτια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανείς διατεθειμένος να αναλάβει την συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα, από τη μία θεωρεί ότι όσοι πολίτες ενισχύονται με κρατικό βοήθημα στη φάση αυτή θα πρέπει να εργαστούν στα χωράφια. Από την άλλη, πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για τη νομιμοποίηση αρκετών παράτυπων μεταναστών.

Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του για τις χιλιάδες νεκρών. Και σε σημερινή επιστολή του προς την εφημερίδα La Repubblica, επιμένει ότι η υιοθέτηση των ευρωομολόγων θα προστατεύσει όλη την Ένωση, χωρίς να αναγκάσει κανέναν να αναλάβει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου.

Στην Κάτω Ιταλία, τέλος, η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική. Υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν ανοικτά στους δημοσιογράφους ότι αν τελειώσουν τα λεφτά τους είναι διατεθειμένοι ακόμη και να κλέψουν. Διότι τα μέχρι τώρα κονδύλια που διέθεσε η κυβέρνηση αναμένεται να έχουν εξαντληθεί, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ