ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός- Γερμανία: 4.955 νέα κρούσματα, 198 οι νεκροί -Οδηγίες σε γιατρούς για «διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ»

epa08321423 A nurse takes care of a patient suffering from Covid-19 at the isolation ward designated to coronavirus patients of a hospital in the Bergische Land Region, Germany, 25 March 2020. Due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, public life in Germany has largely been suspended. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus cases in Germany has exceeded the 34,000 mark on Wednesday noon 25 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH

Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Γερμανία, ενώ οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται σε 198 συνολικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη FAZ, δίνονται οδηγίες σε γιατρούς για «διαλογή» ασθενών σε περίπτωση που οι ΜΕΘ δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις ανάγκες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, στη Γερμανία τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955, ενώ άλλοι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Τετάρτη. Συνολικά, τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 36.508.

Πλέον, οι επιστημονικοί σύλλογοι του κλάδου της υγείας δίνουν σε νοσοκομειακούς γιατρούς οδηγίες «διαλογής» ασθενών, στην περίπτωση κατά την οποία οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους, σύμφωνα με τη FAZ.

Οι οδηγίες για τη «διαλογή»   «Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.

Οι ειδικοί εισηγούνται ότι η εντατική θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η FAZ.

Η ιεράρχηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος που ήδη νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Πάντως, οι Ιατρικές Εταιρίες τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία ιεράρχηση με βάση την ηλικία ή «κοινωνικά κριτήρια».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ