Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας είναι μια συνήθεια για πολλούς. Όμως, όταν πρόκειται για την υγεία μας, έχει σημασία αν διαλέγουμε κόκκινο ή λευκό; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει για δεκαετίες τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους καταναλωτές.
Τι πίστευε μέχρι πρόσφατα η επιστήμη
Το κόκκινο κρασί έχει αποκτήσει φήμη ως πιο «υγιεινή» επιλογή σε σχέση με το λευκό. Περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η ρεσβερατρόλη, που θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση. Ορισμένες παλαιότερες μελέτες υποστήριξαν ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και κάποιων μορφών καρκίνου.
Η νέα μελέτη που ξεκαθαρίζει τα πράγματα
Μια μετα-ανάλυση 42 παρατηρητικών μελετών με σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients τον Ιανουάριο του 2024, αμφισβητεί αυτή τη θεωρία. Οι ερευνητές, σύμφωνα με το health.com δεν εντόπισαν καμία σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα σε όσους πίνουν κόκκινο και σε όσους προτιμούν λευκό κρασί.
Μάλιστα, η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής αλκοόλ αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με το λευκό κρασί να εμφανίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερη συσχέτιση.
Ειδικοί κίνδυνοι του λευκού κρασιού
Η μελέτη ανέδειξε δύο σημαντικά σημεία:
Η κατανάλωση λευκού κρασιού συνδέθηκε με 22% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Στις γυναίκες, η κατανάλωση λευκού κρασιού αύξανε τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 26%.
Οι αιτίες αυτών των συσχετίσεων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι το αλκοόλ μπορεί να ενισχύει επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η υπερέκθεση στον ήλιο, το solarium ή η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι μηχανισμοί.
Γιατί το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;
Ο Δρ. Ντέιλ Σέπαρντ από την Cleveland Clinic εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετοί βιολογικοί λόγοι για τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου:
Κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ στο ήπαρ, παράγεται ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA.
Το αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες, το οποίο επίσης οδηγεί σε βλάβες στο γενετικό υλικό.
Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών (όπως τα οιστρογόνα), αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Σε συνδυασμό με το κάπνισμα, ενισχύεται η απορρόφηση καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό.
Τι ισχύει για τη ρεσβερατρόλη και το κόκκινο κρασί;
Η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρασί, έχει όντως μελετηθεί για πιθανά οφέλη στην καρδιολογία και στην αντικαρκινική δράση σε εργαστηριακές συνθήκες. Ωστόσο, οι ποσότητες που προσλαμβάνουμε μέσω του κρασιού είναι πολύ μικρές για να έχουν κλινικά σημαντική επίδραση.
Ο Σέπαρντ σημειώνει ότι η ιδέα πως «το κόκκινο κρασί είναι υγιεινό» προέρχεται κυρίως από μελέτες για την καρδιά, οι οποίες μεταφέρθηκαν γενικά στη δημόσια συνείδηση ως ένδειξη ότι είναι ασφαλέστερο αλκοόλ. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.
Το συμπέρασμα: Καμία ποικιλία κρασιού δεν είναι «ασφαλής»
Αν και το κόκκινο κρασί περιέχει κάποιες ευεργετικές ουσίες, το αλκοόλ παραμένει καρκινογόνο. Το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου είναι ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ.
«Η αποφυγή του αλκοόλ είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου», δηλώνει η δρ. Τσο.
Εάν σας απασχολεί ο κίνδυνος καρκίνου ή θέλετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες, μιλήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τις καλύτερες επιλογές σύμφωνα με το προσωπικό σας ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας.