ΚΡΗΤΗ

«Κνωσός»: Ο μεγαλύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας βρίσκεται στην Κρήτη

Παράθυρο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί η υπογραφή Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου ΚρήτηςΠεριφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου «πράσινου» Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων, Επιστημονικών Υπολογισμών και Ευφυούς Εξειδίκευσης «Κνωσός»» της ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη.

Η αξιοποίηση και γενικότερη ενδυνάμωση του συσσωρευμένου τεχνολογικού αποθέματος σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για το νησί μας γενικότερα.

Η υπογραφή Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας για την παραχώρηση χώρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ΕΔΥΤΕ είναι ενα νέο βήμα στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ωστόσο, σημείο αναφοράς αλλά και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα αποτελεί η εγκατάσταση και η λειτουργία του νέου Κέντρου Δεδομένων, ενώ συντελεί κατά βάση στην αναβάθμιση δικτύων και υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες αξιοποιούνται από τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, τα νοσοκομεία και κέντρα αίματος και από άλλους δημόσιους φορείς, διευκολύνοντας την συνολική εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συντελώντας στην ψηφιακή αναβάθμισή τους ανά την επικράτεια.

Στη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση αποσκοπεί ο σύγχρονος σχεδιασμός του νέου Κέντρου Δεδομένων που θα προσφέρει «πράσινες» λύσεις στη λειτουργία του.

Η γεωγραφική του θέση με τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας ευνοούν την παραγωγή ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών και το καθιστούν ένα ακόμη επιτυχημένο εγχείρημα της ΕΔΥΤΕ, επεκτείνοντας την πολυετή επιτυχημένη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη δημιουργία και λειτουργία υποδομών με περιβαλλοντική βιωσιμότητα και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης». 

Ο Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ, Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, Νεκτάριος Κοζύρης δήλωσε:

«Μέσω του κέντρου δεδομένων στην Κνωσό, η ΕΔΥΤΕ υποστηρίζει ενεργά και διαθέτει καθημερινά τις απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες, την επεξεργασία και την αποθήκευση δεδομένων και επιστημονικούς υπολογισμούς απαραίτητα για την λειτουργία της εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες αξιοποιούνται από τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, τα νοσοκομεία και κέντρα αίματος και από άλλους δημόσιους φορείς, διευκολύνοντας την συνολική εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και συντελώντας στην ψηφιακή αναβάθμισή τους ανα την επικράτεια».

Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής, Γεώργιος Κοντάκης δήλωσε:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την πολύχρονη συνεργασία του με την ΕΔΥΤΕ είναι αποδεδειγμένα αρωγός στην από κοινού προσπάθεια της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας. Η επέκταση της συνεργασίας αυτής ενδυναμώνει την κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης τόσο σε Περιφερειακό όσο και Εθνικό επίπεδο και το τοποθετεί στην αιχμή της τεχνολογίας από πλευράς υπολογιστικής και αποθηκευτικής υποδομής».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

 «Η Περιφέρεια Κρήτης με τις πολύπλευρες δράσεις ανάπτυξης της Κρήτης, τις οποίες έχει υλοποιήσει αλλά και αυτές που έχει σχεδιάσει αποσκοπεί στην ανάπτυξη, την αειφορία αλλά και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας.  Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης νέου Κέντρου Δεδομένων, τροφοδοτούμενου από νέο Φωτοβολταϊκό σύστημα, και  θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που θα αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα φιλοξενηθούν στο νέο κέντρο δεδομένων για να ενισχύσει   τις   υποδομές της για  το  πέρασμα στην ψηφιακή διακυβέρνηση.  Μέσα από το Κέντρο Δεδομένων επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας για τη μετατροπή της Κρήτης σε ένα πανευρωπαϊκό κόμβο έρευνας και καινοτομίας και την καθιέρωση του νησιού ως επιχειρηματικής και καινοτόμας ζώνης διεθνών προδιαγραφών».

Σχετικά με την ΕΔΥΤΕ

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.) είναι τεχνολογικός φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών, την σύνταξη και υλοποίηση την εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Κατέχει κεντρικό ρόλο συντονιστή όλων των ψηφιακών υποδομών για την Παιδεία και την Έρευνα, αξιοποιώντας εμπειρία 24 ετών λειτουργίας στους τομείς των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής και εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στους στρατηγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και πεδίων έρευνας με διεθνή παρουσία, προσφορά και αναγνώριση. Οι πρώτοι καθηγητές, καταξιωμένοι επιστήμονες που ήδη απολάμβαναν διεθνή αναγνώριση, αλλά και οι επόμενες γενιές, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την καλλιέργεια της έρευνας, τόσο εντός του πανεπιστημίου όσο και σε σύνδεση με σημαντικά ερευνητικά κέντρα και εταίρους. Τα τελευταία χρόνια, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει σταθερά σημαντικές θέσεις σε έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης πανεπιστημίων, ενώ κάθε χρόνο διευρύνει τη συμμετοχή του σε νέους, με στόχο μέσα από τη σύγκριση να προσφέρει στους φοιτητές του ένα σύγχρονο και δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ