Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος: Το θέμα της παράκαμψης Τοπολίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Aγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις επερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων που ετέθησαν στο Περιφερειακό συμβούλιο την 24.02.2022 στο Ηράκλειο όπου κάποια μέλη της επιτροπής των κατοίκων, κληθήκαμε να παρευρεθούμε  για να ακουστεί η άποψη μας σχετικά με την παράκαμψη Τοπολίων. Την  άποψη των κατοίκων την παρέθεσε  το μέλος της Επιτροπής κ. Γιώργος Μυλωνάκης όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό του έργου με τις συνεχείς αναβολές του καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περιουσίες και στο περιβάλλον από τις συνεχιζόμενες εργασίες.

Οι επερωτήσεις τέθηκαν από τον κ. Πιαγκαλάκη Γιώργο, μηχανικό, όπου είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος της Επιτροπής των κατοίκων και από τον κ. Μαρινάκη περιφερειακό σύμβουλο.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις ερωτήσεις όπως ακριβώς τέθηκαν και όπως απαντήθηκαν από τον κ.Αντιπεριφεριάρχη κ. Καλογερή:

1. Τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όσον αφορά την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής που δεν επαναχρησιμοποιούνται; Έχει ληφθεί  μέριμνα για την αποφυγή της παράσυρσης των μπαζών απο τις βροχές ;Στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου σαν χώρους εναπόθεσης είχαν δηλωθεί το λατομείο της Καντάνου και ένα λατομείο στην περιοχή  Κρύα Βρύση Λουσακιών. Το λατομείο στις Λουσακιές δεν χρησιμοποιήθηκε εντέλει.

2. Το 2020 ο εργολάβος αναζητούσε πρόσθετους χώρους εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφής. Τους βρήκε; Ή όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι εναποθέτει τα μπάζα πλησίον του έργου;

Ο κ. Καλογερής απάντησε ότι πολλά από τα προϊόντα εκσκαφής μένουν στο έργο για διαλογή και διαχωρισμό σε κατάλληλα προς χρήση και τα ακατάλληλα πηγαίνουν  σε εγκεκριμένο χώρο απόθεσης.

Για το δευτερο σκέλος  ο κ. Καλογερής απάντησεότιοι μελετητές προχωρούν σε νέα περιβαλλοντική μελέτη για την εύρεση νέου χώρου προσωρινής απόθεσης.

3. Θεωρείτε ότι η φθορά σε βλάστηση δασικής μορφής έχει περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή; Γιατί κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν.

Ο κ.  Καλογερής απάντησε:

Οι φυτεύσεις των πρανών θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του έργου της διάνοιξης.

4. Τα συνοδευτικά έργα για την απορροή των υδάτων προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των κατοίκων από ενδεχόμενες πλημμύρες ποιος και πότε θα τα κατασκευάσει;

Οκ. Καλογερής απάντησε:

Για συμπληρωματικά έργα σχετικά με τα όμβρια  ύδατα θα το δούμε αν χρειαστούν μετά την αποπεράτωση του έργου.

Προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή της εικόνας των απορροών.

5. Τι μέριμνα θα υπάρξει για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί;

H απάντηση ήταν ότι μετατοπίζεται λίγο η διάνοιξη για να διασωθούν αυτά που η αρχαιολογία θεωρεί σημαντικά.

6. Ποια είναι η δικαιολογία για τις έξι παρατάσεις του έργου; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου;

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση εκτός του ότι το έργο έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες.

 Για το δεύτερο σκέλος δεν πήραμε επίσης απάντηση και θεωρούμε ότι είχε απαντηθεί σε προηγούμενη μας συνάντηση στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας από την κα Δοξάκη ότι το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του 2023.

Τέλος με επιτυχία και αρκετή προσέλευση από τους κατοίκους της περιοχής, πραγματοποιήθηκε  η συνάντησητων κατοίκων της περιοχής που σκοπό είχε την ενημέρωση  για τις μέχρι τώρα εξελιξείς και τις κινήσεις της επιτροπής.

Συγκεντρωθήκαμε στο Πάρκο Ειρήνης στο Βλάττος τη Κυριακη 27 Φεβρουαρίου, όπου έγινε η ενημέρωση από την επιτροπή και τον μηχανικό της κ. Πιαγκαλάκη Γιώργο.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τους στόχους και τις επερχόμενες κινήσεις της ομάδας, όπου καρπός της για ακόμη μια φορά, ήταν η όσο πιο σύντομη και άρτια ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Το παρόν έδωσε και ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης Γιώργος που με την παρουσία του, για ακόμη μια φορά, μας επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε ενεργοί πολίτες και να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας.

Στο τέλος της συνάντησης ακολούθησε πανοραμική αυτοψία των εργασιών του έργου από όλους, στο δρόμο προς Μηλιά.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ