Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Tα ζώα έχουν ψυχή… τώρα έχουν και φωνή!

Τα τελευταία περιστατικά με τις δηλητηριάσεις αδέσποτων σκύλων σε πολλά σημεία του Καστελλίου, αλλά και σε χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για όσους νοιάζονται και αγαπούν τα ζώα. Οι οποίοι τελικά δεν είναι λίγοι, όπως κάποιοι φαντάζονταν, και πλέον συσπειρώνονται και απαιτούν άμεσες λύσεις για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων σκυλιών της Κισάμου, αλλά και των δεσποζόμενων που είτε έχουν μπει στο στόχαστρο των ασυνείδητων οι οποίοι σκορπούν ανεξέλεγκτα φόλες ακόμη και σε αυλές σπιτιών, είτε κακοποιούνται από τα “αφεντικά” τους, στερούμενα ακόμη και τα βασικά για την επιβίωση τους.

Η νοοτροπία του “δικό μου είναι το σκυλί, ότι θέλω το κάνω”, πρέπει κάποτε να εκλείψει, ενώ όσοι αλυσοδένουν σκυλιά… ξεχνώντας πολλές φορές να τους παρέχουν τροφή και νερό και τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η στάση τους διώκεται από τον Νόμο και μάλιστα πολύ αυστηρά.

Η πρώτη συνάντηση

Με πρωτοβουλία της κ. Άρτεμις Δαμασκηνού καθώς και άλλων φιλόζωων της περιοχής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κισάμου η πρώτη ανοιχτή συνάντηση με θέμα συζήτησης την προστασία των ζώων.

Αρκετοί φιλόζωοι έδωσαν το παρών στη συνάντηση και δήλωσαν αποφασισμένοι να στηρίξουν την προσπάθεια των εθελοντών της περιοχής, διαθέτοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στην υπόθεση της προστασίας των ζώων.

Τα τελευταία περιστατικά φόλας στην Κίσαμο έγιναν η αφορμή να ενεργοποιηθεί η κ. Δαμασκηνού και να σχηματίσει μια ομάδα ανθρώπων που σέβεται την ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.

Tα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: 1) Προστασία και δικαιώματα των ζώων σύμφωνα με τον Νόμο, 2) Ευθύνες ιδιοκτητών ζώων, 3) Ιδέες για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και 4) Ενημέρωση πολιτών για τις δηλητηριάσεις ζώων.

 

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το βλέμμα”

Με πολλή συγκίνηση  και λυγμούς τόσο η κ. Δαμασκηνού όσο και κυρίως η κηδεμόνας μιας σκυλίτσας που πέθανε πρόσφατα από φόλα μέσα στα χέρια της, διηγήθηκαν στους παρευρισκόμενους πως έφθασαν στη δημιουργία της ομάδας.

Η κυρία Αργυρώ Ποντικάκη μίλησε για τις τελευταίες στιγμές του σκυλιού της που την κοίταξε στα μάτια και έσβησε. Όπως τόνισε, ποτέ δεν θα ξεχάσει αυτό το βλέμμα και ότι θρηνεί όπως θα θρηνούσε για οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς της γιατί δεν την ξεχώριζε από αυτή.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, αλλά και ο Βασίλης Γλαμπεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου κ. Σταθάκη, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος γύρω από τις δράσεις της ομάδας, ενώ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσσα Μπομπολάκη περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να περιστραφεί η Φιλοζωική Ομάδα Κισάμου, ώστε κάτι θετικό να προκύψει για τα ζώα και τον τόπο.

“Τα παιδιά της εθελοντικής ομάδας “Προστασία ζώων – Κίσαμος” περιμένουν την υποστήριξη από εμάς και τον Δήμο για να συνεχίσουν να βοηθούν ενεργά τα κακοποιημένα ζώα της περιοχής”, επισήμανε η κ. Μπομπολάκη.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι… δράσεις του Δήμου Κισάμου για τα αδέσποτα περιορίζονται σε κάποιες “συσκέψεις” χωρίς ουσία και συνέχεια. Την ίδια ώρα, όλοι σχεδόν οι Δήμοι του Νομού Χανίων προχωρούν σε συνεχείς -ουσιαστικές- δράσεις για το θέμα, αξιοποιώντας μάλιστα τα χρήματα που δίνονται για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.