Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Tα αρμόδια Υπουργεία απαντούν στο που οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση στο έργο της παράκαμψης Τοπολίων

Απάντηση στην ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ  Μ. Συντυχάκη, Μ. Κομνηνάκα και Δ. Μανωλάκουγια τις καθυστερήσεις και τις παραλήψεις στο έργο παράκαμψης Τοπολίων στην Κίσαμο Χανίων έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές  επεσήμαναν ότι «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση βιώνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κισσάμου Χανίων και ιδιαίτερα της Τοπικής κοινότητας Τοπολίων. Πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, συνολικά της τοπικής κοινωνίας, ήταν η κατασκευή ενός σύγχρονου κάθετου οδικού άξονα που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το Ελαφονήσι, σε μια περιοχή που είναι από τις πιο πολυσύχναστες το καλοκαίρι, με τον δρόμο να έχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.»

Παράλληλα ανέφεραν τις καταγγελίες των κατοίκων «για την εναπόθεση μεγάλου όγκου από μπάζα σε ιδιόκτητα χωράφια, ακόμα και μέσα σε ρυάκια, ποτάμια, δασικές εκτάσεις.» (δείτε εδώ ολόκληρη την ερώτηση)

Απαντώντας το Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το έργο  «ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΛΟΥΔΙΑΝΑ – ΤΟΠΟΛΙΑ – ΜΥΛΟΙ – ΕΛΟΣ – ΒΑΘΗ – ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ» εντάχθηκε, το 2016, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» ως έργο συνεχιζόμενο από την ΠΠ 2007-2013 (phasing), με προϋπολογισμό 8.670.697,20€»………

……. «Η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου οφείλεται στους εξής παράγοντες:
(α) νομικά θέματα μη πληρωμής λογαριασμών,
(β) ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων και ανάγκη εκτέλεσης αρχαιολογικής έρευνας,
(γ) ανεύρεση δικτύων ύδρευσης στην περιοχή εκτέλεσης του έργου και
(δ) σε θεομηνίες και έκτακτα καιρικά
φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή , άλλαξαν τα δεδομένα σχεδιασμού του έργου και έθεσαν το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, στην παρούσα φάση ο ανάδοχος του έργου, σε συνεργασία με το Δικαιούχο, έχει επιταχύνει σημαντικά τις εργασίες εκτέλεσης του έργου προκειμένου να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα. Σχετικά με τις εναποθέσεις υλικών του έργου, έχει επιληφθεί το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, το οποίο και θα υποδείξει τρόπους αποκατάστασης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.»

Σε ότι αφορά στις αρχαιότητες που βρέθηκαν, «οι ανασκαφικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί με ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, έχουν απομακρυνθεί τα ευρήματα της ανασκαφής και έχει αποτυπωθεί ο αρχαιολογικός χώρος σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο χώρο της ανασκαφής θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα, μετά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.»

(Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης)

(Δείτε εδώ την απάντηση του Υπ. Πολιτισμού για τις αρχαιότητες)ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ