Πρόκειται για έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους οικισμούς του Δήμου Κισάμου, ο οποίος ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλεργιανών, όπως ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της πόλης του Καστελλίου. Ο λόγος για τον οικισμό του Αγίου Αντωνίου, η ραγδαία ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε πριν από 35 περίπου χρόνια, κάτι που οφείλεται στην εκεί εγκατάσταση των Λυκείων, αλλά -κυρίως- στο γεγονός ότι αποτελεί την (μοναδική) ανατολική πύλη εισόδου της πόλης. Κάθε χρόνο την παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου η φερώνυμη εκκλησία του οικισμού φοράει τα γιορτινά της για χάρη του προστάτη Αγίου της.
Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να κτίσουν την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, μα αυτός συνεχώς γκρεμιζόταν επειδή το χειμώνα πέρναγε από εκεί κοντά ένας χείμαρρος που στο πέρασμά του δεν άφηνε τίποτα όρθιο.
Ο ναός τότε κτίστηκε λίγο πιο πάνω στις ρίζες του βουνού, αλλά παρουσιάστηκε άλλο πρόβλημα. Ακριβώς από πάνω κρεμόταν ένας βράχος τεραστίων διαστάσεων και υπήρχε κίνδυνος να πέσει και να γκρεμίσει τον ναό. Τότε, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, λέγεται ότι ο ίδιος ο Άγιος Αντώνιος έβαλε το αριστερό του χέρι και προστάτευσε την εκκλησία του. Τοποθέτησε μάλιστα τον βράχο σ’ ένα τέτοιο σημείο που έδινε ίσκιο και στην εκκλησία και στους πιστούς.
Ο λαός μας λέει για κείνη τη μέρα: «…το Σπερινό του Αγιά Ντωνιού την ταχινή αποσπέρας, τον εκαμένε τον σεισμό τον τρομερό, το μέγα…».
Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου ήταν παλιά και μοναστήρι, τα κτήματά του όμως μοιράστηκαν ή καταπατήθηκαν κι έτσι έμεινε μόνο η εκκλησία.
Οι ιερείς της Ενορίας
Με την ευκαιρία αναφερόμαστε περιληπτικά στους ιερείς που υπηρέτησαν στις Ενορίες Κάτω Παλαιοκάστρου και Αγίου Αντωνίου, με τη δέσμευση ότι σε επόμενο φύλλο μας θα αναφερθούμε εκτενέστερα:
π. Εμμανουήλ Περαθωράκης: Γεννήθηκε στα Παπαδιανά (σημερινή Δάφνη). Παντρεύτηκε από την Ποταμίδα (Μπρεδάκη) και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1900.
π. Ιωάννης Περαθωράκης: Ανιψιός του π. Εμμανουήλ. Γεννήθηκε κι αυτός στα Παπαδιανά (Δάφνη). Παντρεύτηκε από τα Βαρδιανά (Βερυκάκη) και απέκτησε τρία παιδιά. Σ’ όλη του τη ζωή υπηρέτησε την Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου.
(Το χωριό Παπαδιανά πήρε το όνομα του από τους δύο παραπάνω ιερείς. Με δική τους πρωτοβουλία κτίστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα σε τρεις φάσεις).
π. Μιχαήλ Φωτεινάκης: Γεννήθηκε το 1890. Παντρεύτηκε το 1910. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1972. Απέκτησε 11 παιδιά από τον γάμο του με την Ελένη Σημαντηράκη από τα Καλλεργιανά,. Το πρώτο από αυτά ο Κωνσταντίνος σκοτώθηκε από τους Γερμανούς.
Διετέλεσε ιερέας και στα Καλουδιανά και ήταν ο πρωτοπόρος στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κορφαλώνα.
π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης: Γεννήθηκε στη Γραμπούσα Κισάμου το 1906. Σύζυγός του η Ελένη Καψανάκη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Χειροτονήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1928 από τον Επίσκοπο Κισάμου Ευδόκιμο Συγγελάκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Δάφνης, ενορίας Κάτω Παλαιοκάστρου.
Στην Ενορία αυτή παρέμεινε έως και την 1η Ιουλίου 1947, οπότε και μετατέθηκε στην Ενορία Καλυβιανής Γραμπούσας.
Απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου 1966 σε ηλικία 60 ετών.
π. Νικόλαος Βλαστάκης: Γόνος του Γεωργίου Βλαστάκη από τις Λουσακιές. Γεννήθηκε το1905. Νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Ανουσάκη από τον Πλάτανο Κισάμου. Χειροτονήθηκε στις25 Ιανουαρίου 1928. Απέκτησε 5παιδιά. Ο π. Νικόλαος υπηρέτησε στην Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου για πάνω από 10 χρόνια και στη συνέχεια και σε άλλα χωριά: Πολυρρήνια, Σηρικάρι, Μελισσιά και Λουσακιές.
π. Δημήτριος Μαραγκουδάκης: Γεννήθηκε στα Λυριδιανά Κισάμου.
Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 7 Νοεμβρίου 1959, από τον Επίσκοπο Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίο.
Η εις Πρεσβύτερο χειροτονία, ένα μήνα μετά, έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παλαιών Ρουμάτων από τον Σεβασμιότατο Ειρηναίο.
Τοποθετήθηκε ως Εφημέριος στην Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου Κισάμου. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, στα Οικοτροφεία και στα Γραφεία.
Εργάστηκε ως Εφημέριος και στην Ενορία Πύργου Καστελλίου από το 1980 και στη συνέχεια στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.
Σήμερα υπηρετεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Παναγία η Ελεούσα Καλλιθέας”.
π. Στυλιανός Κασαπάκης: Γεννήθηκε στα Κοτσιανά Κισάμου το 1936, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και την 1η Απριλίου 1961 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Κοτσιανά από τον τότε Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίο.
Την ίδια χρονιά, στις 16 Απριλίου, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Κουκουναρά.
Το 1971 μετατέθηκε στην Ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου.
Το 1977 του ανατέθηκε η διοίκηση του Αννουσάκειου Γηροκομείου όπου εργάστηκε μία δεκαετία.
Με τη σύζυγο του Κλεάνθη, απέκτησαν τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Το 1989 ο π. Στυλιανός δοκιμάσθηκε πολύ σκληρά με την αναπάντεχη κοίμηση της κόρης του.
Το 1993 ο Σεβ. Ειρηναίος ανέθεσε στον π. Στυλιανό και την Ενορία Αγίου Αντωνίου Καμάρας Κισάμου.
π. Ιωάννης Λουπασάκης: Γόνος Ιερατικής οικογένειας, υιός του μακαριστού π. Χρήστου Λουπασάκη και εγγονός του Μακαριστού π. Ιωάννου Λουπασάκη, γεννήθηκε στον Πλάτανο το 1958.
Μετά το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο φοίτησε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης από όπου απεφοίτησε το 1980.
Νυμφεύθηκε την Ευλαμπία Φαραντάκη από τον Δραπανιά. Χειροτονήθηκε εις Διάκονο στον ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στον Πλάτανο τον Απρίλιο του ίδιου έτους από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο.
Δύο χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε εις Πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Δραπανιά. Τοποθετήθηκε στην Ενορία Καλουδιανών όπου υπηρέτησε τρία χρόνια.
Μετετέθη στην Ενορία Δραπανιά όπου υπηρέτησε έξι χρόνια.
Στη συνέχεια μετετέθη στην Ενορία Πλατάνου όπου υπηρέτησε τρία χρόνια. Παράλληλα από το 1983 υπηρέτησε ως δάσκαλος σε διάφορα σχολεία.
Τον Οκτώβριο του 1995 αποσπάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας όπου υπηρέτησε δεκατέσσερα συναπτά έτη ως Ιερέας και δάσκαλος στην Lille. Το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε και από τότε υπηρετεί στις Ενορίες Αγίου Αντωνίου και Κάτω Παλαιοκάστρου μέχρι σήμερα.
Απέκτησε τέσσερα παιδιά.