Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος: Στα άκρα η κόντρα Δήμου – εργολάβου για την κατεδάφιση των Λυκείων

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στον Δήμο και τον εργολάβο του έργου της κατεδάφισης του κτιριακού συγκροτήματος των Λυκείων.

Η κόντρα συνεχίστηκε αυτή τη φορά με εξώδικο που απέστειλε ο εργολάβος προς στον Δήμο, τις Κτιριακές Υποδομές και τους διευθυντές των σχολείων, μετά τις καταγγελίες για πλιάτσικο.

Ο εργολάβος αναφέρει ότι όλα όσα βρίσκονταν στο κτιριακό συγκρότημα περιήλθαν στην ιδιοκτησία δικιά του από τη στιγμή της εγκατάστασης του, κάτι που προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, όπψς όλα δείχνουν, η κόντρα αυτή θα έχει και άλλα επεισόδια καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης -κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- ο εργολάβος θα λάβει απάντηση, ενώ τόνισε  πως όλα τα υλικά έχουν μεταφερθεί σε χώρους του Δήμου εκτός από τους τόρνους που υπήρχαν στο σχολείο.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η μείζον αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής Θεόδωρο Σταθάκη να τονίζει ότι ο ανάδοχος δεν έχει δικαίωμα να παραλάβει από τα κτίρια τον εξοπλισμό, αλλά μόνο τα δομικά υλικά, επισημαίνοντας ότι η παράταξη του είχε αναφερθεί σ’ αυτά τα προβλήματα, όμως ο Δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση του αναδόχου στα σχολεία πριν απομακρυνθεί ο εξοπλισμός.

Τώρα ο ανάδοχος έχει στείλει εξώδικο όπου επισημαίνει πως ο νόμος προβλέπει ότι όλα όσα είναι στα σχολεία περιήλθαν στην ιδιοκτησία δικιά του από τη στιγμή της εγκατάστασης, καθώς, όπως υποστηρίζει, έτσι αναφέρει η νομοθεσία για τα έργα.

«Ο ανάδοχος ήδη ζητάει παρατάσεις και έχει σταματήσει», είπε ο πρώην δήμαρχος και αναρωτήθηκε αν όσα γίναν ήταν προσυνεννοημένα. «Έχουν φύγει πάνελ, αλουμίνια, τόρνοι και άλλα από τα σχολεία, είπε ο κ Σταθάκης και επισήμανε ότι όλα ανήκουν στη σχολική επιτροπή του δήμου Κισάμου.

Η συζήτηση… ζεστάθηκε όταν ο δήμαρχος κ. Μυλωνάκης χαρακτήρισε τον κ. Σταθάκη ως εκπρόσωπο του εργολάβου.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΓΕΛ Κισάμου, κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι χάθηκαν υλικά και πως «είχαμε εννιά με δέκα air-condition και δεν ξέρω που πήγαν. Μπροστά μου,  όταν μεταφέραμε το εργαστήριο Φυσικής, κάποιος έβγαλε τη μονάδα και την έβαλε στο αγροτικό του”, με τον δήμαρχο να απαντά ότι “όλα τα πράγματα που φορτωθήκαν παρουσία των εκπαιδευτικών, φορτώνονταν από τον Δήμο”, υπογραμμίζοντας ότι  “την ημέρα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, είχε υποσχεθεί πως όλα τα αντικείμενα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν”.

Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε: “Θα προβώ σε όποια διαδικασία χρειαστεί εφόσον δεν τακτοποιηθούν τα πράγματα όπως πρέπει για να πιέσω τον εργολάβο. Ο εργολάβος δεν λέει κάποια αλήθεια. Τα πράγματα θα τα πάρουμε σίγουρα».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Νεκτάριος Ζουριδάκης που χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν “θέατρο του παραλόγου”, επισημαίνοντας ότι “μετά τον σεισμό του 2019 μέρος του εξοπλισμού είχε μεταφερθεί σε προκατ αίθουσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είχε παραμείνει στο σχολείο. Σήμερα παρακαλάμε τον εργολάβο να μας ανοίξει, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει η μεταφορά των πραγμάτων. Αν δεν ασχοληθεί η νομική σύμβουλος, δεν θα πάρουμε τα πράγματα πίσω».

Τέλος, η νομική σύμβουλος του Δήμου Άννα Μπενιουδάκη χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του εργολάβου και επισήμανε πως ο εργολάβος δεν μπορεί να πάρει τον σχολικό εξοπλισμό, γιατί δεν αποτελεί υλικό κατεδάφισης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ