ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος (σχόλιο): Απαιτείται άμεση επανεκκίνηση στις εκδηλώσεις – θεσμούς

Ξεκινάω τα σημερινά μου σχόλια από ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες στο Καστέλλι και αφορά την αρνητική έκπληξη που ένιωσαν όσοι βρέθηκαν στο παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής. Ο κόσμος λιγοστός, αρκετά λιγότερος από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι πάγκοι με προϊόντα και εμπορεύματα μετρημένοι στα δάχτυλα. Κι αν δεν ήταν τα καφέ και τα μεζεδοπωλεία, ίσως μιλούσαμε περίπου για μια συνηθισμένη μέρα! Όσοι βρέθηκαν στο παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστέλλι, από το 2011 που αναβίωσε μέχρι σήμερα, μιλούν για μια φθίνουσα πορεία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αποτυπώθηκε έντονα φέτος. Οι λιγοστοί εκτός Κισάμου επισκέπτες που ήρθαν για πρώτη φορά απογοητεύτηκαν από την εικόνα που αντίκρισαν και είναι βέβαιο, πως αν δεν αλλάξει κάτι, ο θεσμός που αναβίωσε πριν από εννέα χρόνια θα μπει και πάλι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τις πταίει;

Έχω γράψει πολλές φορές σ’ αυτή τη στήλη ότι οι τρεις θεσμοί (;) που ξεκίνησαν -ή επαναξεκίνησαν- τα τελευταία χρόνια στην Κίσαμο (Παζάρι, Καρναβάλι, Κισαμίτικος Αύγουστος) βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν είναι αδύνατον να καταφέρουν να σηκώσουν όλο το βάρος της διοργάνωσης, προβολής κλπ. 1-2 υπάλληλοι του Δήμου. Οι άνθρωποι καταβάλλουν τεράστιες (αν όχι υπεράνθρωπες) προσπάθειες, κι αν δεν έχουν σβήσει ακόμη οι εκδηλώσεις οφείλεται μόνο σ’ αυτούς.

Σημαντικό -αρνητικό- ρόλο παίζει και η αντιμετώπιση των εκδηλώσεων από μεγάλη μερίδα του κόσμου που όχι μόνο δεν συμμετάσχει αλλά περιμένει στη γωνία για να κρίνει αρνητικά, αν όχι μηδενιστικά τις προσπάθειες των… άλλων.

Τόσο στο Παζάρι όσο και στον Κισαμίτικο Αύγουστο συμμετάσχουν πλέον λιγοστοί παραγωγοί ντόπιων προϊόντων, καθώς -κατά την ταπεινή μου γνώμη- έχουν αξιολογήσει λανθασμένα και τις δύο εκδηλώσεις. Κι αυτό γιατί αποσκοπούν μόνο στο εφήμερο κέρδος και αδιαφορούν για τη διαχρονικότητα των σημαντικών, κατ’ εμέ, θεσμών. Αν δεν σπείρεις, δεν θερίζεις, λέει η λαϊκή ρήση.

*Από τη στήλη “Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε” (εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες 8-5-2024). ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ