Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος: Πρόγραμμα για την διατήρηση σπάνιου φυτού σε Λαφονήσι και Φαλάσαρνα

Tην Πέμπτη 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση – ενημέρωση στην παραλία Λαφονησίου στο πλαίσιο του έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα». Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.  ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 80.000 ευρώ.

Φορέας υλοποίησης είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις για τη διατήρηση του φυτού Androcymbium rechingeri στις περιοχές του Λαφονησίου και των Φαλασάρνων.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαφονησίου υλοποιήθηκαν τα εξής:

1. Για την προστασία του φυτού εγκαταστάθηκαν δύο περιφράξεις(7.700 m² and 9.600 m²).Οι περιφράξεις είναι προσωρινές και θα παραμείνουν μέχρι να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στη παραλία του Λαφονησίου, η μία περίφραξητοποθετήθηκε στην περιοχή του Δήμου Κισάμου και η άλλη στην περιοχή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Περίφραξη στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου

2. Μέρος της περίφραξης του Δήμου Κισάμου είναι ξύλινη (~ 600 m μήκος στην πλευρά της ακτογραμμής) ειδική για τη σταδιακή αποκατάσταση των ευαίσθητων προστατευόμενων οικοτόπων με αμμοθίνες. Η ειδική ξύλινη περίφραξη είναι μια πρακτική που ευρέως χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των αμμοθινών στη Γαλλίακαι πιλοτικά για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Ειδική ξύλινη περίφραξη που εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Λαφονησίου για την αποκατάσταση των αμμοθινών

3. Εντός της περίφραξης του Δήμου Κισάμου φυτεύτηκαν 20 κέδροι (Juniperus macrocarpa Sm.) με σκοπό τη σταδιακή αποκατάσταση του προστατευόμενου από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία οικοτόπου ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμμοθίνες με κέδρους. Οι κέδροι που φυτεύτηκαν είναι ηλικίας 12 περίπου ετών και διατέθηκαν δωρεάν από το φυτώριο του ΜΑΙΧ.

Κέδρος που φυτεύτηκε εντός της περίφραξης του Δήμου Κισάμου

4. Ενημερωτικό υλικό, φυλλάδια (στα αγγλικά και ελληνικά) διανεμήθηκαν στους εκπροσώπους των δύο Δήμων, του τοπικού Αντιδημάρχου Κισάμου κ. Θεόδωρου Σκαλιδάκη και του Προέδρου της Ακίνητα – Μονομετοχική Α.Ε. του Δήμου Καντάνου – Σελίνου κ. Νεκτάριου Περράκη με σκοπό να διατίθενται από τις καντίνες. Επίσης, μπλουζάκια με σχετικό σκίτσο διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους των Δήμων και σε άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Φυλλάδια και μπλουζάκια διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους των Δήμων και σε άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή από προσωπικό του ΜΑΙΧ και της Διεύθυνσης Δασών χανίων.

Το μικρό κρινάκι εκτός από το Λαφονήσι εντοπίζεται στη Νησίδα Ήμερη Γραμπούσα και κατά μήκος της παραλίας των Φαλασάρνων. Το φυτό χαρακτηρίζεται απειλούμενο (Κινδυνεύον) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ (ως είδος Προτεραιότητας) και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων, και προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και από τη Συνθήκη της Βέρνης.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του έργου και δεσμεύτηκαν ότι θα προστατεύσουν τις περιφράξεις και θα φροντίσουν τους μικρούς κέδρους που φυτεύτηκαν.

 

Το φυτό Androcymbium rechingeriτο οποίο φύεται στις Δυτικές παραλίες του Νομού Χανίων και ανθίζει από Δεκέμβριο έως Ιανουάριο.

Πληροφοριακό υλικό που διανέμεται

Μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο στους παρακάτω συνδέσμους:

Στα ελληνικά: https://www.iamc.ciheam.org/uploads/attachments/240/androcymbium-leaflet-gr.pdf

Στα αγγλικά: https://www.iamc.ciheam.org/uploads/attachments/239/androcymbium-leaflet-en.pdfΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ