Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Ο «Τυφώνας» σαρώνει τις ακτές και αντιμετωπίζει την ρύπανση

Το σωτήριο πλοίο «Τυφώνας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθνασίου Λασκαρίδη, Νορβηγικής ναυπήγησης, αφού καθάρισε ακτές σε Λαύριο και Αργοσαρωνικό ήρθε και στην Δυτική Κρήτη.

Με σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, ειδικό εξοπλισμό και κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά, το πλοίο προχώρησε σε καθαρισμό των ακτών του Μπάλου, της Γραμβούσας, των Φαλασσάρνων και του Κόλπου της Κισσάμου.

Το νορβηγικής ναυπήγησης «Typhoon», μήκους 72 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, που συμμετείχε και στην έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις δυσπρόσιτες ακτές της Κρήτης και ιδιαίτερα αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κισάμου, Σπύρο Μαυροδημητράκη: «Το πλοίο είναι ιδανικό για περιοχές οι οποίες είναι βραχώδεις και δεν μπορεί να προσεγγίσει ο άνθρωπος από την στεριά. Καθαρίζει, σκανάρει τον βυθό, ενώ έχει την δυνατότητα να μαζεύει και την πίσσα».

Τις προηγούμενες ημέρες το πλοίο οργάνωσε συντονισμένες επιχειρήσεις καθαρισμού στο Μπάλο, τα Φαλάσαρνα , τη Γραμβούσα, τον Κόλπο της Κισσάμου και το Σφηνάρι. Φουσκωτά κατάλληλα επανδρωμένα, έκαναν απόβαση στις ακτές, συλλέγοντας κάθε λογής απορρίμματα ακόμη και ογκώδη.

Το πλοίο Τυφώνας διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων. Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα φουσκωτά καθώς και 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον, που εκπληρώνει το μεγάλο όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ