Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος: Λιγότεροι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν τον Οκτώβριο

Σημαντικές αλλαγές προκύπτουν με βάση τον νέο Νόμο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και την απογραφή του 2021.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν κυρίως την μείωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Κρήτης.

Πλην μιας και μοναδικής εξαίρεσης, αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, που τη νέα δημοτική θητεία “μεγαλώνει” κατά 2 έδρες, και δύο περιπτώσεων (Σφακίων και Γαύδου) όπου δεν προκύπτει μεταβολή, σε όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια εδώ στην Κρήτη θα έχουμε συρρίκνωση…

Στην απογραφή πληθυσμού γίνονται ουσιαστικά δύο απογραφές. Υπάρχει η απογραφή που μετρά τον μόνιμο πληθυσμό (αυτούς που δηλώνουν ότι μένουν μόνιμα σε μία περιοχή) ενός συγκεκριμένου τόπου και αυτή που μετρά τον νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που μένουν εντός της ελληνικής επικράτειας, είναι Έλληνες υπήκοοι και δηλώνουν ότι είναι δημότες μίας περιοχής.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Οι έδρες ανά Δημοτικό Συμβούλιο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Με βάση τα παραπάνω και τα προσωρινά αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού σε επίπεδο μόνιμων κατοίκων, το σκηνικό ως προς τα νέα Δημοτικά Συμβούλια στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τη νέα αυτοδιοικητική θητεία διαμορφώνονται ως εξής:

*Νομός Χανίων: Ο Δήμος Χανίων με βάση τα νέα δεδομένα θα έπεφτε κανονικά από τις 49 στις 39 έδρες. Θα είχε, δηλαδή, απώλεια 10 δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο, επειδή έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει πάνω από 6 δημοτικές ενότητες (εν προκειμένω 7 ενότητες) δεν υπάγεται στην πληθυσμιακή κλίμακα 100.001-150.000, στην οποία ανήκει βάσει πληθυσμού, αλλά ανεβαίνει στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κλίμακα, στην οποία ανήκει ο Δήμος Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων θα είναι 43μελές, κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται κάπως η μείωση, στους 6 συμβούλους αντί για 10!

Στους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Αποκορώνου, τα νέα Δημοτικά Συμβούλια θα είναι 25μελή αντί για 27μελή που είναι σήμερα.

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου χάνει 6 έδρες, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αριθμεί πλέον 15 μέλη αντί για 21 που έχει σήμερα.

Στους Δήμους Σφακίων και Γαύδου δεν θα έχουμε κάποια μεταβολή, καθώς διατηρούνται οι 13 έδρες, όπως ισχύει δηλαδή και σήμερα.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ