Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίσαμος: Κερά δεν είναι μόνο μια σκηνή!

Γιορτές Ρόκκας – Κεράς. Μια διοργάνωση στην Κίσαμο που ξεκίνησε το 2013 και εξελίσσεται συμπεριλαμβάνοντας διάφορες μορφές τέχνης με αρχή δράσεις στην Κερά και αποκορύφωμα τη συναυλία στην πλαγιά πάνω από το φαράγγι της Ρόκκας με την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίζει με ασημένιες αποχρώσεις το μαγευτικό τοπίο.

Με την έναρξη των γιορτών ξεκινούν στην Κερά εργαστήρια ποικίλου περιεχομένου, όπως λιθοξοΐας και φωνητικής. Αυτό στο οποίο όμως θέλω να σταθώ είναι το εργαστήριο λάντερν, που είναι το δικό μου βίωμα ως συμμετέχουσα. Η δράση αυτή, 31 Ιουλίου ως 5 Αυγούστου φέτος, προηγείτο της δράσης «Κερά – μια σκηνή» έτσι ώστε με την έλευση των θεατών τα φανάρια να είναι έτοιμα να προσφέρουν το δικό τους φως.

Η Τζωρτζίνα Δρακούλη – Σόλο επί τω έργω

Τι είναι λάντερν;

Εξ ορισμού πρόκειται για είδος φωτιστικού που θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε είδος φορητού περιβλήματος που περιέχει μια λάμπα. Στη σύγχρονη εκδοχή, φτιάχνουμε τα λάντερν με σκελετό από λεπτά κλαδιά ιτιάς, διάφανη μεμβράνη, ρυζόχαρτο που επιτρέπει να περνά το φως από τα λαμπάκια που τοποθετούνται εσωτερικά. Πώς να το πούμε στα ελληνικά; Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε φανό ή φανάρι, και αν το ψάξουμε ετυμολογικά, θα μάθουμε ότι η ρίζα της λέξης δεν είναι άλλη από το ελληνικό ουσιαστικό «λαμπτήρ» και το ρήμα «λάμπειν».

Για μένα τα λάντερν είναι ταυτόσημα με τις γιορτές της Κεράς μια που εκεί έμαθα να τα κατασκευάζω αλλά κυρίως ταυτόσημα με τη δασκάλα μας, Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο, που μας έπεισε ότι: οποιοσδήποτε μπορεί να τα φτιάξει -δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις- σε οποιοδήποτε σχήμα θέλει, επιτρέπονται τα λάθη, το αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε φανταστικό! Και ποια είναι η Τζωρτζίνα Σόλο; Μια καλλιτεχνική φύση, γεννημένη στη Νότια Αφρική, κάτοικος Κισάμου τα τελευταία χρόνια, με κύρια ασχολία στη Βρετανία την κατασκευή σκηνικών για το θέατρο αλλά και για ταινίες, και τηλεοπτικές σειρές, ίσως με πιο γνωστή για το ελληνικό κοινό τους Peaky Blinders, ενώ προσεχώς θα εργαστεί στην Αγγλία για τη νέα σειρά Funny Girl για το κανάλι Sky 1. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της (www.georginasolo.com) μπορεί να σας πει πολύ περισσότερα για το έργο της.

Χρωματίζοντας τα λάντερνς

Το 2019 τα λάντερν εντάχθηκαν στη θεματική «Κερά» και αναπαραστάθηκαν τα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, ενώ η ίδια η Τζωρτζίνα Δρακούλη – Σόλο έφτιαξε σε μορφή μακέτας – λάντερν το χωριό της Ρόκκας κάτω από το τρουλί.

Το 2021 με θεματική των γιορτών τις Μικρές Επαναστατικές Αφετηρίες, στα λάντερν τρύπωσαν ήρωες και ηρωίδες της επανάστασης του 1821 και κατοπινών ξεσηκωμών, πίνακες του Βρυζάκη, του Γύζη, του Ντελακρουά και άλλων ζωγράφων, χαρακτηριστικά κείμενα, όπως το ποίημα του Σολωμού για των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, γελοιογραφίες της εποχής, και φυσικά η τοπική ηρωίδα της Κεράς, η Αντωνούσα Καστανάκη, η οποία πρωταγωνίστησε και στα δρώμενα που ακολούθησαν στην «Κερά – μια σκηνή».

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, από 8 έως 78 χρονών, με καταγωγή από διάφορες χώρες και διάφορες περιοχές της Ελλάδας εργάστηκαν με μεράκι αλληλοβοηθώντας και αλληλοδείχνοντας, γιατί αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η Τζωρτζίνα: ενώ πηγαίνεις στο εργαστήριο λάντερν σαν αρχάριος (έτσι νομίζεις), και ακούς τις οδηγίες, βρίσκεσαι σε λίγη ώρα σε θέση να δείχνεις σε άλλο άτομο που έφτασε μετά από σένα, τα στάδια από τα οποία θα περάσει η κατασκευή. Ιδιαίτερη ήταν η φάση του χρωματισμού, η οποία έγινε βράδυ, αφού είχε σκοτεινιάσει, ώστε να μπορείς ανάβοντας τα λαμπάκια να κρίνεις πώς θα δείξει το χρώμα. Μετά λοιπόν τις μέρες του καύσωνα, το εργαστήρι των ξωτικών λίγο πιο κάτω από την εκκλησία, ολοκλήρωσε το έργο του.

Κι αν ήρθατε φέτος στην Κερά και δεν είδατε τα λάντερν, ίσως φταίει ο δυνατός αέρας που οδήγησε τους διοργανωτές να τα τοποθετήσουν σε ένα χώρο κάτω από τον πολιτιστικό σύλλογο και να μείνουν λίγο κρυφά, σαν το κρυφό σχολειό, αλλά μπορείτε να τα δείτε αν ανεβείτε στη Ρόκκα για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Μαρία Φουρουντζόγλου

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες (25-8-2021)ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ