Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Γιόρτασε το προσκύνημα του Αγ. Φωτίου στα Φαλάσαρνα

Το μεγάλο προσκύνημα των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου, κτίσμα του Αγίου κυρ-Ιωάννου του Ξένου (11ος αιω), το οποίο ευρίσκεται στα όμορφα και μαγευτικά Φαλάσαρνα της Ενορίας Πλατάνου Κισάμου, εόρτασε την μνήμη των δύο μεγάλων αυτών μαρτύρων και ομολογητών της Εκκλησίας μας.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφερόμενος εις τα πρόσωπα των εορταζομένων Αγίων σημείωσε: «Οι δεκαοκτώ αιώνες που πέρασαν από το μαρτύριο των σήμερα τιμωμένων ιερών αυτών μορφών της Εκκλησίας μας δεν μπορέσαν να διαγράψουν από την μνήμη και την συνείδηση της Εκκλησίας, του πληρώματος Της και της ιστορίας τα ιερά αυτά πρόσωπα, τον Φώτιο και τον Ανίκητο. Εάν θέλουμε και ο δικός μας βηματισμός στον παρόντα κόσμο να αποτυπωθεί και καταγραφεί στο πέρασμα των αιώνων χρειάζεται να κατανοήσουμε και συνειδητοποιήσουμε  ότι ο μόνος ασφαλής και βέβαιος δρόμος και τρόπος είναι η κατάθεση της ομολογίας πίστεως. Ομολογητές πίστεως και μάρτυρες συνειδήσεως έχει ανάγκη, περισσότερο από άλλωτε, η κοινωνία, ο τόπος, η Πατρίδα μας. Πρόσωπα αληθινά, αυθεντικά, με παρρησία και δύναμη ψυχής, όπως οι τιμώμενοι Άγιοι Φώτιος και Ανίκητος. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε φωτεινοί και ανίκητοι χρειάζεται να μην υποστείλουμε την σημαία της πίστης και των ιδανικών ενώπιον ουδενός σύγχρονου Διοκλητιανού και με το θάρρος και την τόλμη που διέκρινε τις ιερές αυτές μορφές, να παραμείνουμε παλληκάρια στην ψυχή, την πίστη και το φρόνημα», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος «Καλή Παναγία».

Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητων από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι κατέκλυσαν τους αύλειους χώρους του ιερού προσκυνήματος.