ΑΓΡΟΤΙΚΑ Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Επίσκεψη Βολουδάκη στο Μουρί για την αδεσποτία παραγωγικών ζώων

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Βολουδάκη Μανούσου, Βουλευτή Χανίων, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στο χωριό Μουρί Κισάμου και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα περί αδεσποτίας των παραγωγικών ζώων που πλήττει την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισάμου. Στο πλαίσιο μελλοντικών επισκέψεων σε περιοχές που πλήττονται από την παράνομη βόσκηση των αμνοεριφιών, αυτοβούλως αποφάσισε να επισκεφθεί το χωριό, για να συνομιλήσει με τους κατοίκους αλλά και με εκπροσώπους πολλών χωριών της γύρω περιοχής και να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος από κοντά.

Ο ίδιος, όπως ήδη γνωρίζουμε, εισηγήθηκε τον νέο νόμο περί αδέσποτων παραγωγικών ζώων, όπου έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του, κυρίως ο εκάστοτε Δήμος και η Ελληνική Αστυνομία. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτές οι Υπηρεσίες. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, είμαστε η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης και τελικά της άμεσης λύσης του προβλήματος. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν καταργεί καμία προηγούμενη διάταξη, να υπογραμμίσουμε. Υπάρχει σταδιακή αύξηση του προστίμου, ανά ιδιοκτήτη κοπαδιού, μετά από συσσώρευση καταγγελιών. Έπειτα από την τρίτη καταγραφή παραβίασης του νόμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται και για κάθε επόμενη φορά. Ήδη τα πρώτα διοικητικά πρόστιμα έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται. Ο νόμος εφαρμόζεται και χρειάζεται προσπάθεια από όλους για να επέλθει οριστική λύση του θέματος αυτού, που χρόνια τώρα, παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων.

Ο κ. Βολουδάκης δεσμεύτηκε ότι διάφορα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος θα τα ελέγξει προσωπικά και θα δραστηριοποιηθεί υπέρ της οριστικής λύσης τους. Κάποια από αυτά είναι:

*Περισσότερες περιπολίες στις περιοχές που παρατηρείται το φαινόμενο της αδεσποτίας,

*Εισήγηση για παραλαβή ειδικού αναισθητικού όπλου για τα αδέσποτα ζώα,

*Λύση σχετικά με την κατάσχεση των ζώων χωρίς ενώτια,

*Συνάντηση με τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ,

*Συζήτηση για το θέμα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα.

Συζητήθηκε και το γεγονός ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι αφαιρούν τα ενώτια από τα κοπάδια για να μην υπάρξει ταυτοποίηση και τελικά επιβολή προστίμου. Αυτό θα αναλυθεί εκτενώς με την Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί τίθενται άλλου είδους παραβιάσεις με αυτή την πράξη.

Υπενθυμίζουμε τη δέσμευση του Δημάρχου, κ. Μυλωνάκη Γιώργου περί Δημοτικού Συμβουλίου με καλεσμένους όλους τους Αρμόδιους Φορείς, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμαρχοι του Ν. Χανίων, και όσους αφορά το θέμα της αδεσποτίας. Ιδιαιτέρως, αιτούμαστε να παρευρεθεί εκπρόσωπος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και από το χώρο φύλαξης των κατασχεμένων ζώων στην περιοχής της Αγιάς. Ο κ. Βολουδάκης έκανε ήδη γνωστό ότι θα παρευρεθεί στη συνάντηση αυτή. Παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Συμβουλίου και ζητάμε επίσημη ενημέρωση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Σε περίπτωση που δε λάβουμε άμεση απάντηση, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν στο ακέραιο.

Οι διαμαρτυρόμενοι