Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Kίσαμος: Επί ποδός… για τις επενδύσεις σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι

Δυναμώνει μέρα με την ημέρα το κίνημα πολιτών ενάντια στις σχεδιαζόμενες τουριστικές επενδύσεις μαμούθ στις προστατευόμενες περιοχές των Φαλασάρνων και του Λαφονησίου.

Οι πολυβραβευμένες ακτές τις Κρήτης, γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο, όχι για την κατάταξη τους στη λίστα με τις δημοφιλέστερες, αλλά για τις συντονισμένες ενέργειες οικοδόμησης μεγάλων τμημάτων τους, χάριν της τουριστικής ανάπτυξης!

Για μεν την περίπτωση του Λαφονησίου, η τελευταία εξέλιξη αφορά στην αγορά από μεγάλη εταιρία της Δυτικής Κρήτης, έκτασης – φιλέτο έναντι του ποσού του 1.750.000 ευρώ, που διαθέτει άδεια για ήπιας μορφής τουριστική εκμετάλλευση.

Πρόκειται για επένδυση της ίδιας εταιρίας που προωθεί την επένδυση στο Ελαφονήσι και η οποία αφορά σε ξενοδοχειακές υποδομές υψηλών προδιαγραφών, κατοικίες, αλλά και ανάπτυξη καλλιεργειών για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ύψους εξήντα εννέα εκατομμυρίων ευρώ, σε μια έκταση εκατό δέκα εννέα στρεμμάτων.

Έχει προηγηθεί η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου για έγκριση της επένδυσης στα Φαλάσαρνα, υπό τον όρο να χωροθετηθεί στο ύψωμα και πάντως σε καμία περίπτωση πλησίον του αιγιαλού. Αρνητική και μάλιστα ομόφωνα, ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κισάμου.

Η Επιτροπή έκρινε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες  για τις περιοχές Δικτύου Φύση Natura 2000 Δυτικής Κρήτης που έχουν ανατεθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, μεταξύ αυτών και η περιοχή Φαλάσαρνα Γραμπούσας. Σημειώνει η Επιτροπή ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορεί να προχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της Ε.Π.Μ.

Στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κισάμου που είναι αναρτημένη στο Διαύγεια, αναφέρεται επίσης ότι στην οριοθετημένη περιοχή προηγείται η διατήρηση των αμμοθινών και όλων των ειδών φυσικής βλάστησης που ευδοκιμούν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα, πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές.

Βάσει δε των υφιστάμενων δεδομένων ύδρευσης της περιοχής και του μεγέθους της δραστηριότητας, ο δήμος Κισάμου αδυνατεί να παράσχει νερό ύδρευσης τόσο στις αναγκαίες σταθερές ποσότητες όσο και ασφαλές για την δημόσια υγεία.

Τέλος, το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

Παρόλα αυτά πολίτες από την Κίσαμο και από άλλες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων και όχι μόνο, κινητοποιούνται, φοβούμενοι πως με τις νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων ετών ως προς τη χρήση γης σε προστατευόμενες περιοχές και αιγιαλούς, οι επενδυτές θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως και σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να ξεκινήσουν το φιλόδοξο για τους ίδιους έργο τουριστικής ανάπτυξης.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «save falasarna», που αντιδρά στην επένδυση μονάδας οκτακοσίων κλινών στα Φαλάσαρνα πραγματοποίησε τη δεύτερη συνέλευση της στο Εργατικό Κέντρο Χανίων όπου επιβεβαιώθηκε η ευαισθητοποίηση μεγάλου αριθμού πολιτών.

Μέλη της Πρωτοβουλίας εξηγούν πως στόχος τους είναι «να σταματήσουν αυτήν την επένδυση – τομή στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης με δεδομένο ότι δεν μιλάμε απλώς για ένα ακόμη φαραωνικό έργο, αλλά για ένα έργο που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, τη φυσιογνωμία της περιοχής και την προσβασιμότητα του πολίτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα περιφραχτεί ο χώρος της παραλίας».

Η Πρωτοβουλία προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις και μάλιστα δυναμικές, ωστόσο στην παρούσα φάση οργανώνει την αντίδραση του κόσμου. «Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη! Ετοιμάζεται (γνωστή εταιρία) να κάνει τα Φαλάσαρνα ένα απέραντο ξενοδοχείο, μια προέκταση της τουριστικής της επένδυσης για την “ανάπτυξη” του τόπου» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επίσης αφήνονται αιχμές για κρατικές αποφάσεις που ευνοούν τέτοιου είδους επενδύσεις. «Λίγη σημασία έχει ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν, όταν το πρόσταγμα για να γίνει η Κρήτη αποικία των κάθε λογής «επενδυτών» το δίνει τελικά το ίδιο το ελληνικό κράτος. Με μια σειρά από νόμους που καταργούν στην πράξη κάθε υπόνοια προστατευόμενης περιοχής, παραδίδει στις εταιρείες τον φυσικό πλούτο του τόπου μας σε συσκευασία δώρου» τονίζει χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία.

Στηρίζει αλλά με προϋποθέσεις ο Μ. Βολουδάκης 

Σε γραπτή δήλωση του στις 15 Οκτωβρίου ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε υπέρ της επένδυσης στα Φαλάσαρνα αλλά υπό την προϋπόθεση αυτή να μην «ακουμπήσει» την προστατευόμενη περιοχή.

«Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση στα Φαλάσαρνα, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε αρνητικά ως προς το τμήμα της επένδυσης που σχεδιάζεται δυτικά του δρόμου, πάνω στην παραλία των Φαλασάρνων. Με άλλα λόγια η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας λέει «επενδύστε-οικοδομήστε από το δρόμο και πάνω, μην οικοδομείτε από το δρόμο και κάτω, στην αμμουδιά». Όποιος γνωρίζει την περιοχή, πιστεύω δύσκολα θα διαφωνήσει με τη λογική της γνωμοδότησης αυτής» υπογραμμίζει ο κ. Βολουδάκης ο οποίος επιπρόσθετα εξάρει τη στάση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως σημειώνει «το Δημοτικό Συμβούλιο της Κισάμου πήρε μια απόφαση βασισμένη ακριβώς πάνω σε αυτή τη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Δεν απέρριψε την επένδυση – αυτό θα ήταν μέγα σφάλμα – αλλά προσδιόρισε και οριοθέτησε με σαφή τρόπο τα όρια ανάπτυξης του επενδυτικού σχεδίου, ώστε και η επένδυση να υλοποιηθεί, και να προστατευθεί το οικοσύστημα. Παράλληλα, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κισάμου – και εφ’ όσον αυτή γίνει δεκτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης – διασφαλίζεται και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό: η ελεύθερη πρόσβαση, στην παραλία των Φαλασάρνων για όλους».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ