Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Εκπονείται μελέτη για την προστασία του παραλιακού μετώπου

Η διάβρωση των ακτών απειλή για το παραλιακό μέτωπο

Την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων και στις ακτές των δήμων Κισάμου, Πλατανιά και Αγίων Αποστόλων Δήμου Χανίων προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η παράκτια διάβρωση αποτελεί ένα μείζων πρόβλημα στο Νομό Χανίων, το οποίο αυξάνεται εκθετικά με το πέρας του χρόνου, δημιουργώντας πληθώρα κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Ειδικότερα, για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα διάβρωσης στην κεντρική παραλία μπροστά από τον οικισμό που έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής. Εκτός από την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών των Αγίων Αποστόλων, η Περιφέρεια προτίθεται να διερευνήσει και την απαιτούμενη ποσότητα αναπλήρωσης της ακτής μέσω υπολογισμού που στηρίζεται σε μαθηματικά μοντέλα του κυματισμού.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής Πλατανιά Χανίων, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα διάβρωσης στην κεντρική παραλία μπροστά από τον οικισμό, τα οποία έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής.

Και σε αυτήν την περιοχή θα γίνει διερεύνηση για την απαιτούμενη ποσότητα αναπλήρωσης με βάση τα αποτελέσματα των μαθηματικών μοντέλων υπολογισμού του κυματικού καθεστώτος, της παράκτιας υδροδυναμικής κυκλοφορίας και των τάσεων παράκτιας στερεομεταφοράς στην περιοχή.

Η παράκτια διαβίωση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα και στην περιοχή της Κισάμου, το οποίο αυξάνεται όπως αναφέρει η έκθεση με το πέρας του χρόνου, δημιουργώντας πληθώρα κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής Καστελλίου Κισάμου τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα έντονης διάβρωσης στην κεντρική παραλία που έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής. Και σε αυτή την περιοχή προβλέπονται δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος όπως στις παραλίες Αγίων Αποστόλων και Πλατανιά.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται και για τις τρεις περιοχές, ότι αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό της Κρήτης με σύγχρονες τουριστικές μονάδες και φιλοξενούν σημαντικό αριθμό τουριστών. Η προστασία των ακτών είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία. Συνεπώς, η μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης και κατά συνέπεια θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, και της οικονομίας γενικότερα της περιοχής.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στάδια μέχρι και την τελική αδειοδότηση των προτεινόμενων αντιδιαβρωτικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθούν μελέτες τοπογραφίας, λιμενικές μελέτες, στατικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Τεχνική περιγραφή (Κίσαμος)
Η παράκτια διάβρωση αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα στην περιοχή της
Κισάμου και για το λόγο αυτό κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργωνπροστασίας και η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
Η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να εκπονήσει την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών Καστελλίου Κισσάμου, ενώ προτίθεται να διερευνήσει και τηναπαιτούμενη ποσότητα αναπλήρωσης με βάση τα αποτελέσματα τωνμαθηματικών μοντέλων υπολογισμού του κυματικού καθεστώτος, της παράκτιαςυδροδυναμικής κυκλοφορίας και των τάσεων παράκτιας στερεομεταφοράς (μεταφοράς ιζήματος) στην περιοχή.

Οι κυματισμοί που επηρεάζουν την περιοχήπερισσότερο είναι αυτοί που προέρχονται από ανέμους με διεύθυνση Βόρεια,Βορειοανατολική και Ανατολική. Οι Δυτικοί και Βορειοδυτικοί κυματισμοίεπηρεάζουν την περιοχή μετά από διάθλαση και περίθλαση.
Η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Κρήτης με σύγχρονεςτουριστικές μονάδες και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό τουριστών. Η προστασία τωνακτών είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία. Συνεπώς, η μελέτη καικατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξηςτης παράκτιας ζώνης και κατά συνέπεια θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα γιατην ανάπτυξη της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, και της οικονομίαςγενικότερα της περιοχής.
Είναι προφανής η ανάγκη της εκπόνησης της αντιδιαβρωτικής μελέτης στηνπαραπάνω περιοχή, για τον έλεγχο και αποτροπή της διάβρωσης.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στάδια μέχρι και την τελικήαδειοδότηση των προτεινόμενων αντιδιαβρωτικών έργων.

Προϋπολογισμός μελέτης
Η προεκτίμηση της αμοιβής της Μελέτης που αφορά την Κίσαμο, ανά κατηγορία μελέτης, παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΑΜΟΙΒΗ:
Κατηγορία 16: Μελέτες Τοπογραφίας 12.019,47 ευρώ.
Κατηγορία 11: Λιμενικές Μελέτες 25.092,82 ευρώ.
Κατηγορία 8 – Μελέτες Τεχνικών Έργων (Στατικά) 1.079,10 ευρώ.
Κατηγορία 20: Γεωλογικές Μελέτες και Έρευνες 6.542,09 ευρώ.
Κατηγορία 21: Γεωτεχνικές Μελέτες και Έρευνες 6.067,25 ευρώ.
Κατηγορία 27: Περιβαλλοντικές Μελέτες 10.951,41 ευρώ.
Μερικό σύνολο 61.752,14 ευρώ.
Τεύχη Δημοπράτησης: 919,35 ευρώ.
ΣΑΥ-ΦΑΥ (ΚΑΤ. 11, 08) 523,44 ευρώ.
Συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή μελέτης: 63.194,93 ευρώ.
Απρόβλεπτα: 15% 9.479,24 ευρώ.
Συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή μελέτης, με απρόβλεπτα,72.674,17 ευρώ.
ΦΠΑ 24% 17.441,80 ευρώ.
Τελικό σύνολο (με ΦΠΑ) 90.115,97 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Γεωργιλάκης

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ