Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίσαμος: Εκδήλωση και αποκαλυπτήρια στη νήσο της ήμερης Γραμπούσας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Εκδήλωση με τίτλο: Γραμπούσα το Παλλάδιο της Κρητικής Λευτεριάς”, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στη νήσο της ήμερης Γραμπούσας, από την επιτροπή “Κίσαμος ’21 – ’21” του Δήμου Κισάμου.

Παράλληλα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους προμάχους της Ελευθερίας της Κρήτης.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η αρχιτέκτων μηχανικός Νεκταρία Λαϊνάκη, ενώ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και πρέοδρος της επιτροπής “Χανιά ’21 – ’21” Σοφία Μαλανδράκη, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Μαυροδημητράκης, Γιάννης Κελαϊδής και Γιώργος Χαχλάκης, ο πρόεδρος του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου Βαγγέλης Χουδαλάκης και πλήθος Κισαμιτών.

Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον αιδεσιμότατο π. Μιχαήλ Ψαράκη. Στεφάνι κατάθεσαν, ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαλανδράκη, από τον σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος” ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμπούσας, ο πρόεδρος Ξενοφώντας Ξηρουχάκης και από τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου “Η Γραμπούσα” ο Γεώργιος Μακράκης.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο εικαστικός Θεόδωρος Παρασκάκης που μίλησε για το μνημείο και τους συμβολισμούς του, ενώ ο Γιώργος Γεωργιλάκης μίλησε για τη σημαία του αγώνα, ακριβές αντίγραφο της οποίας βρίσκονταν στην εκδήλωση, μετά από την παραχώρηση της από τον Αντώνη Μαρτσάκη.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Φουρναράκης, που παρουσίασε την ομιλία του με τίτλο: “Γραμπούσα – το παλλάδιο της Κρητικής Λευτεριάς”, μια ομιλία εμπεριστατωμένη, εμπνευσμένη και καθόλα άρτια που καθήλωσε το κοινό, μιλώντας για τους Γραμπουσιανούς Ήρωες, τα ιστορικά γεγονότα, τη δόξα της Κισάμου και της Κρήτης!

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής εκδήλωσης, συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου “Ειρηναίος Γαλανάκης” με μαέστρο τον Σπύρο Κουτσογιαννάκη και ο Σύλλογος Ριζιτών “Η Κίσαμος” που απέδωσε αριστοτεχνικά τα ριζίτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής “Κίσαμος ’21 – “21” κ. Χαχλάκης, αποδίδοντας στίχους του Αθανασίου Δεικτάκη, με αφορμή το γεγονός και ευχαρίστησε όλους όσοΙ βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και να ολοκληρωθεί ένα χρέος που περίμενε 200 ολόκληρα χρόνια!

Ο Δήμος Κισάμου ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και συγκεκριμένα, την κα Βλαζάκη ,τον κ. Βεργεράκη, τον κ. Πατεράκη και τον κ. Φαντακη, που χωρίς τις δικές τους εγκρίσεις και ενέργειες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτής της ιστορικής σημασίας γεγονός στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Σε ότι αφορά την κατασκευή του μνημείου ευχαριστεί θερμά τον Γιώργο Καστανάκη για την δωρεά της πέτρας, τον Νικόλαο Γοναλάκη για το χτίσιμο και  τον Θεόδωρο Παρασκάκη για τον εμπνευσμένο σχεδιασμό.

Επίσης, ευχαριστούμε για την παρουσία τους, την κα Μαλανδράκη, τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Φουρναράκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμπούσας και τον πρόεδρο της κ. Ξηρουχάκη, τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι δίχως τη συμβολή τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το μνημείο.

Επιπλέον, το Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος”, τη Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου “Ειρηναίος Γαλανάκης”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Γηγενής” με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Στέφανο Καπή, τον Γιώργο Σκαλίδη και τον Νίκο Μιχελιδάκη για την ηχητική κάλυψη, την εταιρεία Cretan Daily Cruises του Περικλή Χηνόπουλου για τη δωρεάν μεταφορά όλων μας στο νησί, την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κισάμου Άλκηστη Ξηρουχάκη, τον Θεοφάνη Δασόπουλο για την βιντεοσκόπηση, την επιτροπή “Κίσαμος ’21 -‘ 21” και συγκεκριμένα την κ. Λαϊνάκη, τον κ. Γεωργιλάκη και τον κ. Παρασκάκη.

Τέλος τον κ. Μιχάλη Σημαιάκη για τη βοήθειά του και όλο τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την ιστορική αυτή ημέρα και εκδήλωση.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ