Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος δεν είναι μόνο Μπάλος, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι

Βουλγάρω Κισάμου, με την ιστορική τρίτοξη γέφυρα.
Τι καλύτερο από το να προσφέρετε στον εαυτό σας μια σύντομη απόδραση σε ένα γραφικό και φιλόξενο χωριό της Κρήτης;
Έχουμε συνηθίσει τα ξένα μέσα να παραμιλούν για την καλοκαιρινή γοητεία της Κισάμου. Κάθε χρόνο παρελαύνουν και κάνουν αφιερώματα στις 3 διάσημες καλύτερες παραλίες του κόσμου που βρίσκονται εδώ, (Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, λιμνοθάλασσα Μπάλος).
Αλλά Κίσαμος δεν είναι μόνο θάλασσα, είναι και η ενδοχώρα με πολύ όμορφα χωριουδάκια που κρατούν το χαρακτηριστικό της παλιάς Κρήτης.
Ένα από αυτά είναι και το Βουλγάρω, με νερά και ησυχία, με την παλιά αρχιτεκτονική να αγκαλιάζει την καινούρια, πετρόχτιστα και μπετόχτιστα και θέα το κάμπο που στο βάθος το μάτι σβήνει στην θάλασσα.
Αν ονειρεύεστε απόδραση στο χωριό, εδώ θα χαθείτε στο χρόνο και στην ατελείωτη ομορφιά, ένα ονειρικό χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο της κοιλάδα των Τοπολίων.
Το Βουλγάρω είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος του δήμου Κισάμου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης. επέχει 42,5 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 7,5 από το Καστέλι Κισσάμου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 100 μ.
Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε πέρασε από το χωριό ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς μαζί με τα στρατεύματά του και άφησε δυο Βούλγαρους μοναχούς. Απ’ αυτούς πήρε το χωριό το σημερινό του όνομα. Μια άλλη, όμως, παράδοση λέει ότι το χωριό ονομάστηκε Βουλγάρω, γιατί έμενε κάποτε στην περιοχή ένα βασιλόπουλο του Βυζαντίου που λεγόταν Βούλγαρης.
Βρίσκεται στην όμορφη κοιλάδα των Τοπολίων που την διασχίζουν δυο ποτάμια, ο Τυφλός και ο Ανήλιος, που συναντιούνται στο φαράγγι, στο σημείο που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος Μάκρωνα.
Ο Τυφλός είναι μεγάλο ποτάμι και μάλιστα ένας από τους οχτώ μεγάλους ποταμούς ολόκληρης της Κρήτης. Παρετυμολογώντας τ’ όνομά του οι κάτοικοι λένε ότι όταν ξεχειλίσει, παίρνει στο πέρασμά του ότι βρει, χωρίς να βλέπει. Αντίθετα, ο Ανήλιος είναι μικρός, και όπως χαρακτηριστικά λένε οι ντόπιοι, όταν τον δει ο ήλιος στερεύει.
Εκτός από την έδρα της, η Κοινότητα Βουλγάρω περιλαμβάνει και τους οικισμούς Δερμιζιανά, Λατζιανά, Μάκρωνας, Μουρί και Χουδαλιανά.
Σύμφωνα με την απογραφή του 1981 οι κάτοικοι είναι 584.
Στην Καμάρα, σώζονται σήμερα κτίσματα που μαρτυρούν την ύπαρξη βυρσοδεψείου και μύλου. Ακόμα σώζεται η ιστορική τρίτοξη γέφυρας στον Τυφλό ποταμό που παραμένει ανέπαφη εδώ και αιώνες, καθώς οικοδομήθηκε κατά την Ενετοκρατία για να συνδέσει το νεότευκτο τότε Βουλγάρω με την Καμάρας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩ



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ