Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κισαμίτικα μουσικά «φυντάνια»: Τσατσαρωνάκης – Μπρεδάκης – Φανουργιάκης

Συνεχίζοντας την περσινή μου προσπάθεια να προβάλλω τους νέους μουσικούς της παράδοσής μας μέσα από την εβδομαδιαία εφημερίδα μας, «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ξεκινάω φέτος με τον νεαρό Αντώνη Τσατσαρωνάκη από τον Πλάτανο Κισάμου.

Ο Αντώνης είναι 16 ετών, γιος του Βασίλη Τσατσαρωνάκη και της Αργυρώς Κουφογιαννάκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 7 ετών με δάσκαλο τον Γιάννη Μενεγάκη, συνέχισε στο Ωδείο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, με δασκάλους τον Στρατή Σκαράκη και τον Λευτέρη Κουμή. Τώρα συνεχίζει πάλι με τον Γιάννη Μενεγάκη. Αγαπημένοι του σκοποί είναι του Τσέγκα, αλλά και όλοι οι Κισαμίτικοι ρυθμοί τον ενθουσιάζουν. Θαυμάζει τον μεγάλο δάσκαλο βιολιού τον αείμνηστο Μιχάλη Κουνέλη, αλλά και τον Αντώνη Μαρτσάκη.

Συμμετέχει σε γλέντια, πανηγύρια, στην αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου, είναι μέλος του χορευτικού Συλλόγου «Η Κίσαμος»της Άλκηστης Ξηρουχάκη, ενώ έχει δώσει το παρόν σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές με τον Γιώργο Βιττώρο στη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και τον Νίκο Μάνεση στον ALPHA, με χορούς, μαντινάδες και βιολί.

Είναι μέλος στην ομάδα Ριζίτικου Πλατάνου.

Στόχος του, να είναι ένας άξιος συνεχιστής της Κισαμίτικης Παράδοσης.

Τελειώνοντας μας αφιερώνει μια δική του μαντινάδα

«Παράδοση στην Κίσαμο σημαίνει Κουτσουρέλης,

Ναύτης, Τζέγκας, Χάρχαλης κι ο φοβερός Κουνέλης».

Στρατής Μπρεδάκης

Ο Στρατής Μπρεδάκης ένας ποιοτικός λαγουτιέρης σε ηλικία 17 ετών. Με καταγωγή από την Ποταμίδα, γιος του αείμνηστου Στέλιου Μπρεδάκη και της Βαρβάρας Μαζοκοπάκη. Ξεκίνησε μαθήματα λαγούτου σε ηλικία 10 ετών στο Ωδείο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου με δάσκαλο τον Χαρίλαο Βλαστάκη.

Αγαπημένος του σκοπός ο τελευταίος του «Ναύτη»:

«Πάντοτε κλαίνε πιο πολύ τα μάτια που δε φταίνε,

γι’ αυτό Θεέ μου ξεμίστευε απ’ τ’ άδικο που λένε».

Θαυμάζει το έργο του Γιώργη Κουτσουρέλη αλλά και του Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη και του Μιχάλη Κουνέλη.

Έχει πάρει μέρος σε εκπομπή του Γ. Βιτώρου στη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ενώ έχει καλύψει μουσική εκδρομή του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «H Γραμπούσα»

Είναι μέλος της χορευτικής ομάδας της Άλκηστης Ξηρουχάκη «Η Κίσαμος».

Γιάννης Φανουργιάκης

Τρίτος της παρέας ο 18χρονος Γιάννης Φανουργιάκης από το Βουλγάρω. Πατέρας του ο Αρτέμης Φανουργιάκης και μητέρα του η Μανωλία Κωνσταντουλάκη από την Ποταμίδα.

Ξεκίνησε να  μαθαίνει βιολί σε ηλικία 6 ετών στο Ωδείο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, με δασκάλους τον Λευτέρη Κουμή και τον Στρατή Σκαράκη.

Παράλληλα, στα 13 του χρόνια ξεκίνησε μαντολίνο ως αυτοδίδακτος, αφού υπήρχε στο σπίτι από τον παππού του Γιάννη που έπαιζε παλιά κι αυτός.

Είναι μέλος του Συλλόγου Ριζιτών «Η Κίσαμος» και της χορευτικής ομάδας του Δραπανιά, με δάσκαλο τον Ανδρέα Μαριανάκη. Συμμετείχε σε μουσικές βραδιές στο χωριό Μέρωνας Αμαρίου Ν. Ρεθύμνης και πρότυπά του είναι ο Μιχάλης Κουνέλης και Ναύτης.

Αγαπημένος του σκοπός είναι:

«Κάθε χειμώνα τα πουλιά πάνε σε άλλο τόπο,

μα δεν ξεχνούνε τη φωλιά που χτίζουνε με κόπο».

Ολοκληρώνοντας την πρώτη δημοσίευση για φέτος με τα «Μουσικά Φιντάνια», μόνο περηφάνεια μπορώ να νιώσω τόσο για τους νεαρούς που αγαπούν την παράδοση, όσο και για τους δασκάλους τους για το έργο που επιτελούν.

Καλή συνέχεια…

Δημήτρης Γρυμπαουλάκης

Πρόεδρος Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ