Ο Ηλίας κατάγεται από τις Λουσακιές, γόνος μουσικοχορευτικής οικογένειας. Ο παππούς του Ηλίας, έπαιζε βιολί όπως και ο αδελφός του παππού του, Νίκος.
Ο θείος του νεαρού Ηλία, Νίκος Ρουπάκης, διατηρεί με τη σύζυγό του, Γεωργία Πολυχρονάκη, τον χορευτικό σύλλογο «Γηγενής».
Ο Ηλίας είναι 18 χρονών, πατέρας του είναι ο Αντώνης Ρουπάκης και μητέρα του η Ελένη Σαρρή από τις Στέρνες Ακρωτηρίου.
Σε ηλικία; 10 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με δάσκαλο τον Στρατή Σκαράκη στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.
Τα τελευταία δυο χρόνια κάνει μαθήματα με τον Γιάννη Μενεγάκη. Είναι μέλος στον Σύλλογο Ριζιτών «Η Κίσαμος», ενώ αγαπημένοι του σκοποί είναι των Χάρχαλη, Κουνέλη, Ναύτη.
Μας έχει διασκεδάσει σε εκδρομές συλλόγων εντός Κρήτης και αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει πολλές γνώσεις στην παράδοσή μας, ενώ η ερμηνεία του στο τραγούδι, σε μαντινάδες και ριζίτικα είναι άξια θαυμασμού. Συμμετείχε με το τραγούδι του, δίπλα στο βιολί του Νίκου Χαρχαλάκη τον περασμένο Νοέμβριο, στις επετειακές εκδηλώσεις απελευθέρωσης στο Μέτσοβο και τη Σιάτιστα όπου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Ιωάννης Στυλιανακάκης είναι 16 χρονών, πατέρας του ο Μιχάλης από τον Φρε Αποκορώνου και μητέρα του η Αργυρή Σχετάκη από τα Χαιρεθιανά Κισάμου, όπου ζουν μόνιμα.
Σε ηλικία 7 χρονών ξεκίνησε μαθήματα στο μαντολίνο με δάσκαλο τον Ιωάννη Μαρτσάκη. Συνέχισε στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου μαθήματα λαγούτου με δασκάλους τους: Χαρίλαο Βλαστάκη και Γιώργο Στρατάκη. Σήμερα συνεχίζει με δάσκαλο τον Δημήτριο Βλαστάκη, Ως μαθητής στην Α’ Τάξη Λυκείου στο μουσικό σχολείο Χανίων, μαθαίνει να παίζει σκοπούς από όλη την Ελλάδα με καθηγητές τους: Παντελή Λύκο, Ιωάννη Μελαμπιανάκη και Μαριλένα Αγγελοπούλου.
Παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς και μαθήματα φωνητικής.
Το 2023 συμμετείχε στο παραδοσιακό σύνολο της «Ευρωδείας» (Μουσικός Σύλλογος) με τραγούδι – λαγούτο, έχοντας καθηγητή τον Δημήτριο Στεφανίδη. Το 2024 συμμετείχε στο μουσικό διδασκαλείο στον Μέρωνα Ρεθύμνης με καθηγητή στο λαγούτο τον Δημήτριο Σιδερή.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ριζιτών «Η Κίσαμος», ενώ με το λαγούτο του έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδρομές συλλόγων.
Τον Μάιο συμμετείχε στο διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών μουσικών – χορευτών εφήβων στη Λάρισα με το χορευτικό της Άλκηστης Ξηρουχάκη.
Καλή συνέχεια και στους δυο…
Δημήτρης Γρυμπαουλάκης
Πρόεδρος Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Κίσαμος»






















