ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κηπευτικά: Αγωνιούν οι Κρητικοί παραγωγοί για χιονιά και δεμένα πλοία

Από τη μία η κακοκαιρία και από την άλλη ο φόβος για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες των ναυτικών προκαλεί “πονοκέφαλο” στους παραγωγούς της Κρήτης. Υπό τον φόβο επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων από την ΠΝΟ, οι παραγωγοί ζητούν μέριμνα από το υπουργείο Ναυτιλίας για να μην καταλήξουν… στις χωματερές τα κηπευτικά τους.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έστειλε σχετική επιστολή το πρωί της Δευτέρας προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. «Μπορούμε να περιμένουμε να λήξει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, που έχει ανακοινωθεί από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αν όμως συνεχιστεί για άλλο ένα 48ωρο θα έχουμε πάθει τεράστια οικονομική καταστροφή, σε μια περίοδο που όλη η Ελλάδα περιμένει να τροφοδοτηθεί κηπευτικά από τη Νότια Κρήτη» , σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, π αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Ιεράπετρας, Νεκτάριος Παπαδάκης

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, από τις 6 το πρωί έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί. Θα συνεχίσει μάλιστα τον αγώνα της μόλις λήξει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, με δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, με αφορμή το θέμα των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των πληρωμάτων αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι «έχει υπογραφεί προσύμφωνο για τις αλλαγές στη συλλογική σύμβαση εργασίας, παρουσία των Αρχών και του υπουργείου Ναυτιλίας, οι εργοδοτικές ενώσεις έφεραν μια συλλογική σύμβαση προς υπογραφή, απ’ όπου αυθαίρετα αφαιρέθηκαν άρθρα και παράγραφοι κατά την κρίση τους, χωρίς ποτέ να έχουμε αποδεχτεί ή ακόμα και να έχουμε συζητήσει τέτοιες αλλαγές».

Προσθέτει ότι, «οι αλλαγές στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είχε συμφωνηθεί βάση του προσυμφώνου, ελέγχθηκε από δύο συνηγόρους του σωματείου των πληρωμάτων και από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ έγιναν αποδεκτές και από τη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου».

Επειδή η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και οι δύο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες των πληρωμάτων των ρυμουλκών έτυχε να έχουν προγραμματιστεί την εβδομάδα που η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” με τα χιόνια, το κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους έχει ήδη προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στη μετακίνηση των επιβατών και στη διακίνηση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα, προς τον Πειραιά, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης καλεί την ΠΝΟ να μην αποφασίσει δεύτερη κυλιόμενη 48ωρη απεργία μετά τη λήξη της πρώτης 48ωρης στις 6 το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να στείλουμε με τα καράβια τα ευπαθή κηπευτικά της Κρήτης στις αγορές μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, αν δεν έχει απαγορευτικό, για να ξεφορτωθούν οι νταλίκες το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά και να ταξιδέψουν οδικώς μέχρι τον προορισμό τους στη συνέχεια, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση λόγω των χιονοπτώσεων σε όλη την Ελλάδα. Μπορούμε να περιμένουμε να λήξει η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, που έχει ανακοινωθεί από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αν όμως συνεχιστεί για άλλο ένα 48ωρο, θα έχουμε πάθει τεράστια οικονομική καταστροφή, σε μια περίοδο που όλη η Ελλάδα περιμένει να τροφοδοτηθεί κηπευτικά από τη Νότια Κρήτη», μας είπε ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης

«Να φύγουν τα πλοία με τη λήξη της απεργίας»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έστειλε σχετική επιστολή χθες Δευτέρα το πρωί προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Αναφορικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ στις 8/2/2023, σας αναφέρουμε ότι μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Όμως, για μία ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων. Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους 30 τουλάχιστον, όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.

Το ζήτημα είναι όμως ότι η κατάσταση αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας/καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτών δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Να σημειωθεί, δε, ότι η απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει μετά από απαγορευτικό απόπλου λόγω της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε τη διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της διήμερης απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση», αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ζητώντας από τον κ. Πλακιωτάκη να παρέμβει ώστε να λήξει η απεργία το πρωί της Παρασκευής.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ