ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

ΚΕΘΕΑ Αριάδνη – Χανιά: Μια ζεστή αγκαλιά για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους

Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ “Κρήτη” 2014- 2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και με προϋπολογισμό 204.480 ευρώ, υλοποιήθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με έδρα τα Χανιά.

Στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Ιουνίου η εκδήλωση δημοσιοποίησης της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, που βρίσκεται στην οδό Κ. Σφακιανάκη 13, έχει βασικό στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων και τις οικογένειές τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Απευθύνεται σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, περιστασιακούς χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση, εξαρτημένους από τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο κ.ά.

Εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό, παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα υποκατάστασης, μονάδες ψυχικής υγείας κλπ. Επιπλέον, πραγματοποιούνται ομάδες συμβουλευτικής και κινητοποίησης στα δύο καταστήματα κράτησης των Χανίων.

Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες:

*Αξιολόγησης και εκτίμησης αναγκών

*Συμβουλευτικής και κινητοποίησης

*Βραχείας παρέμβασης-θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης

Συνεργασίες με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και δομές πρόνοιας

*Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.

Η υποστήριξη των ατόμων πραγματοποιείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς διακρίσεις.

Πολυδύναμο Κέντρο Χανίων
Κ. Σφακιανάκη 13 (1ος Όροφος), 73135 Χανιά
τηλ. 28210 87040, 28210 02120
chania@ kethea-ariadni.gr

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση δημοσιοποίησης της λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου ξεκίνησε με αγιασμό από τον Θεοφιλέστατο Αρχιεπίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ενώ παρευρέθησαν -μεταξύ άλλων- ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας & Ισότητας ΑμεΑ του Δήμου Χανίων κα Ελένη Ζεβρουδάκη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Κισάμου κ. Γιώργος Χαχλάκης, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γεώργιος Μπέας, ο περιφερειακός συντονιστής του Τομέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και παθολόγος κ. Στέφανος Ντουκάκης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Χανίων κ. Γεώργιος Τσαουσάκος, η κοινωνιολόγος από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Χανίων κα Αλεξάνδρα Τερεζάκη και η ψυχολόγος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων κα Εύη Αδαμοπούλου.

“Είναι σημαντικό που καταφέραμε κι εμείς, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ “Κρήτη” 2014- 2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, να βοηθήσουμε το ΚΕΘΕΑ εδώ στα Χανιά να εκσυγχρονίσει τον χώρο του για να συνεχίσει να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες του στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους, με διακριτικότητα και σεβασμό όπως έκανε πάντα. Δυστυχώς, στην εποχή μας οι διαφόρων ειδών εξαρτήσεις είναι πολλές και τα εξαρτημένα άτομα αυξάνονται συνεχώς. Καθώς οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, θα σταθούμε δίπλα στο Πολυδύναμο Κέντρο και στο μέλλον όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας”.

Αρωγός στις προσπάθειες και τις δράσεις θα συνεχίσει να είναι και ο Δήμος Χανίων, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος κ. Ζερβουδάκη, ενώ πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη μέρα και ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Χαχλάκης που επισήμανε ακόμη ότι “πρέπει να σταθούμε δίπλα στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου”.

Διαρκή και ουσιαστική στήριξη, όπως πράττει μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Χανίων, υποσχέθηκε και ο διοικητής του κ. Μπέας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ