ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Καύσιμα: Εφιαλτικές προβλέψεις για 3 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη – Οι τιμές στην Κρήτη

Εκτός ελέγχου είναι το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν καθημερινές αυξήσεις στα πρατήρια και τους βενζινοπώλες να μιλούν για μείωση 15% στην κατανάλωση τον Μάιο.

Το καθημερινό κυνήγι χαμηλής τιμής οδηγεί σε αδιέξοδο και τα έξοδα σε ετήσια βάση σοκάρουν, την στιγμή που η μέση τιμής πώλησης της απλής αμόλυβδης στην Κρήτη έχει εκτιναχθεί στα 2,34 – 2,35 ευρώ το λίτρο.

Στην Αθήνα δεν υπάρχει πρατήριο με βενζίνη κάτω από τα 2,30 ευρώ και στην νησιωτική Ελλάδα «αγγίζει» ακόμη και τα 2,70 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν περαιτέρω αύξηση μέσα στην εβδομάδα η οποία μπορεί να φτάσει ως και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρατηριούχοι, από πέρσι μέχρι φέτος, το διυλισμένο προϊόν, πρωτογενώς, αυξήθηκε κατά 57 λεπτά το λίτρο, ενώ αντίστοιχα, οι φόροι που εισπράττει το κράτος, αυξήθηκαν κατά 13 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι στην τιμή του καυσίμου μπήκε επιπρόσθετο «καπέλο» 70 λεπτά το λίτρο, χονδρικά από το 1,60 το ευρώ το λίτρο στην απλή αμόλυβδη στο 2,30. Παράλληλα, τονίζουν ότι κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει η κατάσταση στα καύσιμα και αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά, τα 3 ευρώ το λίτρο στην απλή αμόλυβδη, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, δεν είναι καθόλου μακριά.

Οι τιμές στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων, οι τιμές την Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2022, διαμορφώνονταν ως εξής:

Ηράκλειο

*Απλή αμόλυβδη 2,344 ευρώ το λίτρο

*Πετρέλαιο κίνησης 1,92 ευρώ το λίτρο

Χανιά

*Πετρέλαιο κίνησης 1,928 ευρώ το λίτρο

Ρέθυμνο

*Απλή αμόλυβδη 2,353 ευρώ το λίτρο

*Πετρέλαιο κίνησης 1,925 ευρώ το λίτρο

Λασίθι

*Απλή αμόλυβδη 2,349 ευρώ το λίτρο

*Πετρέλαιο κίνησης 1,918 ευρώ το λίτρο

Fuel Pass: «Παράθυρο» επέκτασης και τον Ιούλιο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε πρόσφατα ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση του Fuel Pass τον Ιούλιο.

«Με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022», ωστόσο, «έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Επεσήμανε ότι «έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους», ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.

Αύξηση 39 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη μέσα σε τρεις μήνες στην Κρήτη

Ολοένα και πιο δύσκολη είναι η καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των τιμών με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου η μέση τιμή λιανικής πώλησης στο Ηράκλειο για την απλή αμόλυβδη «αγγίζει» πλέον τα 2,34 ευρώ το λίτρο, όταν πριν τρεις μήνες, στις 1 Μαρτίου, έφτανε τα 1,95 ευρώ το λίτρο.

Το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή, στο μέτωπο των καύσιμων στην Κρήτη, είναι αύξηση 39 λεπτών το λίτρο.

Πώς η βενζίνη εξαντλεί το εισόδημα των Κρητικών – Οι τιμές σε άλλες χώρες

«Αβάσταχτο» είναι το κόστος των καυσίμων που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά στην Κρήτη από την αύξηση της τιμής της βενζίνης, καθώς αυτό έχει σημαντική επιβάρυνση στο μηνιαίο μισθό των μελών τους.

Αν στην Κρήτη ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός είναι 1.000 ευρώ και η μέση τιμή της βενζίνης είναι 2,3 ευρώ το λίτρο, συνεπάγεται μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού 25%. Δηλαδή το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 1/4 του μισθού.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός είναι για δύο γεμίσματα ενός ρεζερβουάρ χωρητικότητας 50 λίτρων το μήνα, καθώς οι αποστάσεις στις μετακινήσεις των αστικών ιστών του νησιού είναι σχετικά μικρές.

Σημαντική επιβάρυνση επί του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, έχουν όλοι οι πολίτες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Βουλγαρία

  • ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 661 ευρώ
  • η μέση τιμής βενζίνης είναι 1, 57 ευρώ το λίτρο.
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 24,4%

Πορτογαλία

  • ο μέσος μισθός είναι χαμηλότερος από την Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται στα 1.110 ευρώ
  • η μέση τιμή της βενζίνης είναι 1,96 ευρώ το λίτρο.
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 21.6%

Ιταλία

  • ο μέσος μισθός είναι 1752 ευρώ
  • η μέση τιμή της βενζίνης είναι 1,89 ευρώ το λίτρο
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 12,95%

Κύπρος

  • ο μέσος μισθός είναι 1.658 ευρώ
  • η μέση τιμή αμόλυβδης είναι 1, 66 ευρώ το λίτρο
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 13,63%

Γερμανία

  • ο μέσος μισθός είναι 2.970 ευρώ
  • η μέση τιμή αμόλυβδης είναι 2, 09 ευρώ το λίτρο
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 9,83%

Γαλλία

  • ο μέσος μισθός είναι 2.791 ευρώ
  • η μέση τιμή αμόλυβδης είναι 1, 93 ευρώ το λίτρο
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 8,28%

Δανία

  • μέσος μισθός είναι 3.900 ευρώ
  • η μέση τιμή αμόλυβδης είναι 2, 361 ευρώ το λίτρο
  • η μηνιαία επιβάρυνση επί του μισθού είναι 7,26%




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ