Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Συγκινημένη και υπερήφανη που πλέον είμαι Χανιώτισσα»

Μια πόλη-παλίμψηστο, που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι απλώς ως τόπος μεγάλου κάλλους, αλλά και ως υπόδειγμα αντοχής στον χρόνο, χαρακτήρισε τα Χανιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χθες Τρίτη 20 Ιουνίου, αναγορεύθηκε επίτιμη δημότισσα.

Σε μια λιτή τελετή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, παρουσία εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης της επέδωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ίδια να δηλώνει υπερήφανη και συγκινημένη.

Στην ομιλία της η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε αναφορά στη μακραίωνη ιστορία της πόλης, σε σημαντικούς σταθμούς που την καθόρισαν, αλλά και στα υπό εξέλιξη έργα που, όπως είπε, βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το πρόσωπό της.

«Κάθε φορά που έρχομαι εδώ εντυπωσιάζομαι από τον οικιστικό ιστό που ανοίγεται μπροστά μας σαν μεγάλη θεατρική σκηνή. Ξετυλίγοντας σε κάθε στενό, σε κάθε πλατεία αφηγήσεις αιώνων, αντιφάσεις και συγκλίσεις. Μάχες χαμένες και κερδισμένες. Περιόδους άνθησης και μαρασμού, υφασμένες μέσα στις χιλιετίες», σημείωσε η ΠτΔ, για να προσθέσει πως τα Χανιά είναι «η πόλη της διαχυτικής συνομιλίας παρελθόντος και παρόντος και της αισιόδοξης ενατένισης προς το μέλλον».

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πιστό αντίγραφο της δεύτερης έκδοσης του Άτλαντα του μεγάλου Ρώσου φιλέλληνα Ιωάννη Πετρώφ, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1887, και του οποίου η δεύτερη έκδοση βρέθηκε στη συλλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που διαφυλάσσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην “καρδιά” του ενετικού λιμανιού, μας γεμίζει περηφάνια γιατί καταφέρνουμε για ακόμα μία φορά να συνδέσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής έκφρασης της δημοκρατίας, με το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, που μαζί οριοθετούν το σύνολο του εύρους της οργανωμένης Πολιτείας. Σας ευχαριστούμε θερμά που τιμάτε τον τόπο μας για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας με εμφατικό τρόπο τη διάθεσή σας να αγκαλιάσετε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σημανδηράκης.

«Κομμάτι της κοινωνίας των Χανίων»

Ο ίδιος διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πλέον γίνεται κομμάτι της κοινωνίας των Χανίων, σε μια περίοδο που, όπως σημείωσε, υπάρχει απόλυτη αισιοδοξία ότι τα Χανιά διαγράφουν μια ακμάζουσα τροχιά εξέλιξης για τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε παράλληλα στην «εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και το κεντρικό κράτος», που επέτρεψε στη δημοτική Αρχή να προωθήσει, όπως είπε, έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων είναι η αποκατάσταση και επανάχρηση εμβληματικών χώρων, όπως τα Νεώρια και η Δημοτική Αγορά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με συγκίνηση στον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και στην οικία του στη Χαλέπα, σημειώνοντας πως δεν είναι μόνο ένα διαχρονικό τοπόσημο, αλλά μια κιβωτός εθνικής μνήμης και αυτογνωσίας. Μίλησε όμως και για τα υπό εξέλιξη έργα που, όπως είπε, σηματοδοτούν την επίμονη προσπάθεια των Αρχών για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Κύριε δήμαρχε, σε κάθε μου επίσκεψη παρατηρώ με ικανοποίηση τα νέα έργα που διαμορφώνουν, βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το πρόσωπο της πόλης. Τις δημοτικές χρήσεις που την καθιστούν φιλικότερη. Τις ευκαιρίες που προσφέρει στους ευπαθείς συμπατριώτες μας και τους νέους που θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους», υπογράμμισε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εγκαινίασε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Μνεία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Χανίων

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το Φεστιβάλ Βιβλίου και τα “Ανοιχτά Πανιά”, η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τα Χανιά «πόλη των φεστιβάλ».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ακούσματα από την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περράκη. Χθες το βράδυ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο ενετικό λιμάνι των Χανίων το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνει ο Δήμος με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή εκατό Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και περισσότερες από εξήντα εκδηλώσεις.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ