Δήμος Κισάμου

Καστέλλι: Αποκαλυπτήρια προτομής Ειρηναίου Γαλανάκη – Επίτιμος δημότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο έστειλε για μια ακόμα φορά σήμερα από την Κίσαμο Χανίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής στον μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κισάμου κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης .

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε την δημοτική αρχή Κισσάμου για την τιμητική, όπως είπε, απόφαση να τον κηρύξει επίτιμο δημότη, έκανε αναφορά στην ιστορία της περιοχής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα αλλά και στην διαδρομή και προσωπικότητα του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Όμως, η Κίσαμος δεν έχει μόνον λαμπρό παρελθόν. Έχει εξίσου σημαντική παρουσία και στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, καθώς σπουδαία τέκνα της ελάμπρυναν με το έργο τους και την δράση τους όχι μόνο την Κρήτη αλλά τον ελληνικό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες παρακαταθήκες του. Την ιερή μνήμη ενός τέτοιου τέκνου της τιμούμε από κοινού σήμερα, με την τοποθέτηση του ανδριάντα του στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης σας. Διότι ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, ο επονομαζόμενος και “παππούς της Κρήτης”, υπήρξε μέγας ιεράρχης της Ορθοδοξίας και βαθύτατος ανθρωπιστής. Με τα έργα του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του δήμου Κισσάμου, αλλά κυρίως του ανθρωποκεντρικού μηνύματος της ορθόδοξης πίστης μας, πολύ πέραν των συνόρων της πατρίδας μας».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις απόψεις του μακαριστού ιεράρχη που, όπως τόνισε, «χαρακτήριζαν η ασίγαστη έγνοια για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τη συνάντηση και τον διάλογο της Ορθοδοξίας με τη σύγχρονη επιστήμη, για τις συλλογικές δράσεις προς ανακούφιση του ασθενέστερου συνανθρώπου μας και για την διακονία της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο.

Η σημαντικότερη παρακαταθήκη, όμως, που μας άφησε είναι το μεγάλο μήνυμα της “Επανάστασης των Συνειδήσεων”,, όπως είναι και ο τίτλος ενός ολιγοσέλιδου αλλά πυκνότατου σε νοήματα βιβλίου» τόνισε, λέγοντας ακόμα πώς «σταθερή πεποίθηση του Ειρηναίου υπήρξε πως η σημερινή κρίση του κόσμου δεν θα υπερνικηθεί μόνο με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει ασφαλώς να γίνουν, ούτε με τις τεχνολογικές αλλαγές που επέρχονται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά ότι προπάντων απαιτείται μια βαθιά πνευματική αλλαγή, μια θεμελιακή “επανοικοδόμηση” του ανθρώπου. Με βάση αυτή του την πεποίθηση, ο Ειρηναίος απηύθυνε μήνυμα προς τον τόπο μας και τον λαό μας, που συνιστούσε εγερτήριο ψυχών και συνειδήσεων».

«Ο Ειρηναίος πάντοτε συνέδεε τα μηνύματα της ορθόδοξης πίστης μας με αρχές και αξίες που θα πρεπε, κατά την γνώμη του, να χαρακτηρίζουν την ατομική αλλά και την συλλογική μας ζωή. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από επιστολή, την οποία απηύθυνε προς την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», την Πρωτοχρονιά του 1995, με τίτλο “Τα Χανιά πρέπει να ζήσουν και να πρωτοπορήσουν…”: “Να ξαναβρούμε το πνεύμα του Θερίσου. Μα το πνεύμα του Θερίσου το εμπνεύσανε μεγάλα εθνικά ιδεώδη, της ελευθερίας και της αποκατάστασης του ελληνισμού και τα ενσαρκώνανε άνθρωποι της Κρήτης, με γνήσια και τίμια π[πατριωτικά αισθήματα. Είναι προφανές ότι ο σπουδαίος αυτός ιεράρχης ήθελε να εμπνεύσει όλους εμάς, τους Έλληνες -διαχρονικώς και όχι μόνον τους συγκαιρινούς του- να πράττουμε το ορθό και το δύσκολο, καθώς επιτάσσει η ιστορία μας και ο προορισμός μας», υπογράμμισε ο ΠτΔ.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στα μηνύματα που έστειλε ο μητροπολίτης Ειρηναίος για αγαστή συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας. Όπως είπε, «η καταγραφή αυτή ήταν μια ιστορική αλήθεια. Και επειδή είναι μια ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να αναθεωρηθεί. Όσοι σκέπτονται αναθεωρήσεις των διατάξεων του Συντάγματος που καταγράφουν την ιστορία μας, αγνοούν τι σημαίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναθεωρούνται οι κανονιστικές διατάξεις, όσες επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Τουλάχιστον εμείς, η γενιά μας δεν πρόκειται να γίνουμε αναθεωρητές της ιστορίας μας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη στην πλατεία Δημαρχείου.

Την προτομή του μακαριστού ιεράρχη φιλοτέχνησε ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισσάμου Θοδωρή Σταθάκη, «με την τοποθέτηση της προτομής στην πλατεία Δημαρχείου η δημοτική Αρχή αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του τεράστιου έργου και της προσφοράς του γέροντα Ειρηναίου. Του επισκόπου που κλήρος και λαός αποκαλούσαν άγιο και που με τον ταπεινό βίο του δίδαξε τις αρχές και της αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεταδόθηκε ηχητικό ντοκουμέντο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, ενώ ριζίτικο τραγούδι για τον Ειρηναίο Γαλανάκη απέδωσε ο σύλλογος Ριζιτών «Η Κίσσαμος».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία μελοποιημένου ποιήματος του μητροπολίτη από μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου και την τελετή ονοματοδοσίας της Φιλαρμονικής του Δήμου σε «Ειρηναίος Γαλανάκης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κίσσαμο για 2η φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών .

Τον Οκτώβριο του 2018 είχε παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Στις εκδηλώσεις στην Κίσσαμο το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.