Δήμος Κισάμου Δήμος Πλατανιά ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καρέ Κισαμιτών δημάρχων από τα Χανιά μέχρι τα Κύθηρα

Οι δήμαρχοι σε Κίσαμο, Πλατανιά, Χανιά και Κύθηρα ανανέωσαν τη θητεία τους, ωστόσο έχουν κοινή καταγωγή. Είναι και οι τέσσερις Κισαμίτες.

Το «πάρτι» του Παναγιώτη

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκη ήρθε για να μείνει στα Χανιά. Το 2019 είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη και ανάμεσα σε 8 συνδυασμούς κατάφερε να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη και να επικρατήσει του Άρη Παπαδογιάννη στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, αυτή τη φορά έκανε κανονικό περίπατο αφού συγκέντρωσε ποσοστό 65,79%, με τον συνδυασμό του να καταλαμβάνει τις 29 από τις 43 έδρες του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι άφησε πίσω του κατά… 44 ποσοστιαίες μονάδες την δεύτερη –και καταγόμενη από την Κίσαμο- Κατερίνα Μανιμανάκη.

Ο κ. Σημανδηράκης γεννήθηκε το 1982 στην Κερά Κισάμου, πριν εκλεγεί δήμαρχος Χανίων είχε ήδη εμπειρία εννέα χρόνων στην Αυτοδιοίκηση (περιφερειακός σύμβουλος από το 2010 μέχρι το 2019) και είναι ο μικρότερος σε ηλικία δήμαρχος του Δήμου Χανίων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και συνιδιοκτήτης της οικογενειακής βιοτεχνίας «Κρητικά Εδέσματα Σημανδηράκη» που εδρεύει στο χωριό του, την Κερά.

Ο “ξενιτεμένος”

Ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Παναγιώτη Σημανδηράκη είναι ο Κισαμίτικης καταγωγής Ευστράτιος Αθαν. Χαρχαλάκης που την Κυριακή εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων με ποσοστό 44,50%.

Ο κ. Χαρχαλάκης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, ωστόσο η οικογένεια του κατάγεται από τα Αντικύθηρα από την γνωστή, με βαθιές Κισαμίτικες ρίζες, οικογένεια Χαρχαλάκη (από τα Χαρχαλιανά).

Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές Σπουδές και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και έχει εργαστεί στα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας και Κοινωνικής, καθώς και στον Δήμο Αμαρουσίου.

Τέσσερα στα τέσσερα

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά εξελέγη δήμαρχος Πλατανιά ο Γιάννης Μαλανδράκης, ο… απόλυτος Καλλικρατικός δήμαρχος του συγκεκριμένου Δήμου, αφού έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Συγκέντρωσε ποσοστό 56,68% και άφησε πίσω του τον δεύτερο Γιάννη Κασσελάκη με διαφορά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες!

Γεννήθηκε το 1964 στις Βουκολιές Κισάμου, ενώ τόσο ο πατέρας του Γιάννης όσο και η μητέρα του Βασιλεία κατάγονταν από χωριά της Ανατολικής Επαρχίας Κισάμου (από Παλαιά Ρούματα και Γλώσσα, αντίστοιχα).

Σπούδασε οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στον οικονομικό τομέα του ΟΤΕ.

Δεύτερη συνεχόμενη θητεία

Τέσσερις φορές έχει εκλεγεί δήμαρχος και ο Γιώργος Μυλωνάκης, τρεις φορές στον Δήμο Κισάμου (2010, 2019, 2023) και μία στον Δήμο Μηθύμνης (2006). Παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά είχε απέναντι του τέσσερις συνδυασμούς, κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 47,57%.

Γεννήθηκε το 1961 στα Τοπόλια Κισάμου και είναι ο έτερος δήμαρχος με καταγωγή από τον πρώην Δήμο Μηθύμνης (μαζί με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη).ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ