Δήμος Κισάμου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κάμπος Ιναχωρίου: Μια ακόμη ανάπλαση σε χωριό του Δήμου Κισάμου

Με… εργαλείο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης του ΕΣΠΑ (2007-2013), άλλαξαν όψη πολλά χωριά του Δήμου Κισάμου που τα τελευταία χρόνια βίωναν τον μαρασμό και την εγκατάλειψη.

Σε προηγούμενα αφιερώματα αναφερθήκαμε στις αναπλάσεις που έγιναν σε Ρόκκα, Πολυρρήνεια και Καλλεργιανά, ενώ σήμερα συνεχίζουμε με ένα χωριό που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου, στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης.

Ο προϋπολογισμός του έργου«Ανάπλαση οικισμού Κάμπου Δήμου Κισάμου» ανήλθε σε 465.00ευρώγια οικοδομικά έργα και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίεςκαι χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στον Κάμπο έδωσαν μια άλλη όψη στο χωριό και τη δυνατότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ένα ενδιαφέρον προορισμό για τους επισκέπτες. Επίσης, η υλοποίηση της ανάπλασης δίνει κίνητρα τοπικών επενδύσεων που είναι και το ζητούμενο σήμερα για την ενδοχώρα.
Συγκεκριμένα έγιναν εργασίες παρέμβασης στα σοκάκια, τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους του Κάμπου (πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, παγκάκια κ.α.).

Οι οικοδομικές εργασίες περιελάμβαναν: χωματουργικά, καθαιρέσεις, τεχνικά έργα, επιστρώσεις, τοιχοποιίες, επιχρίσματα, ξύλινες μεταλλικές κατασκευές, εργασίες πρασίνου και οι ηλεκτρομηχανολογικές: εκσκαφές για σωληνώσεις και τοποθέτηση καλωδίων.

Ο ΚΑΜΠΟΣ
Ο οικισμός του Κάμπου βρίσκεται στο μέσο του δυτικού άξονα, είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Κρήτης και στον δρόμο που συνδέει δύο από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κρήτης, αλλά και της χώρας, το Λαφονήσι και τα Φαλάσαρνα.

Απέχει από τα Χανιά περίπου 66 χιλιόμετρα και 27,3 χλμ. από την έδρα του Δήμου, το Καστέλλι Κισάμου. Το υψόμετρο του χωριού είναι από 300 έως 400 μέτρα, περίπου στην υψηλότερη γειτονιά, ενώ το βουνό Κουτρούλης έχει ύψος 1.071 μ.

Οι μεγαλύτεροι οικισμοί του χωριού είναι οι: Χαρτζουλιάνα, Σελί, Μπερμπαθιανά και Χαιρεθιανά ή Πλαγιά.

Στο χωριό λειτουργούν ταβέρνες, μίνι μάρκετ και τουριστικά καταλύματα, ενώ συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα.

Τα ορειβατικά μονοπάτια της περιοχής είναι: Καλογερά- Πλατανάκια, Κάμπος – Αερινός, Κάμπος – Κουτρούλη και Κάμπος – Μελισσιά – Μόδια ενώ τα αξιοθέατα που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες είναι οι παλιοί νερόμυλοι και το ελαιοτριβείο, το φαράγγι του Κάμπου, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με παλιές τοιχογραφίες, μνημείο σημαντικό για την τοπική ιστορία και η εκκλησία των αγίων Πάντων χτισμένη μέσα στο ομώνυμο σπήλαιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ