ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ήττα για την εθνική, Αυστρία – Ελλάδα 2-1

Την ήττα με 2-1 γνώρισε η Εθνική μας ομάδα στην Αυστρία, σε ένα φιλικό πολλών δοκιμών. Οπου… μένει κυρίως το εξής στοιχείο. Ο  Τζον Φαν΄τ Σχιπ σε όλη τη διάρκειά του «κράτησε» το 4-3-3, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά για το μέλλον. Οσο για την εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν περισσότερο ένα κλασικό φιλικό. Χωρίς πολλές φάσεις και ιδιαίτερο ρυθμό, αλλά η ήττα προφανώς και αποτελεί ένα «καμπανάκι» για το μέλλον.
Ο Ολλανδός ξεκίνησε με τον Διούδη κάτω από τα γκολπόστ, τους Λαμπρόπουλο, Σβάρνα, Τζαβέλλα, Κυριακόπουλο στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Κουρμπέλη, Μπουχαλάκη, Μάνταλο στον άξονα με τον πρώτο να είναι το «6άρι» και τους άλλους δύο εσωτερικούς, τους τους Λημνιό, Φούντα στα άκρα και τον Φορτούνη στην κορυφή της επίθεσης.
Ντεμπούτο λοιπόν με τη «γαλανόλευκη» για τους Διούδη, Κυριακόπουλο, επιστροφή μετά από χρόνια για τον Τζαβέλλα και νέοι ρόλοι για τους Λαμπρόπουλο, Φορτούνη. Κυρίως για τον τελευταίο. Αλλωστε για αυτό είναι τα φιλικά και επεδίωξε να το «εκμεταλλευτεί» στο έπακρο ο Ολλανδός τεχνικός.
Σέντρα στον αγώνα, με ένα «πειραματικό» σχήμα για τη «γαλανόλευκη» και επειδή τέτοιοι αγώνες είναι απαραίτητοι για συμπεράσματα και μόνο, το σκορ περνά σε δεύτερη μοίρα. Παράλληλα σε αναμετρήσεις όπως αυτές, υπάρχει, σχεδόν για όλα, μία διπλή ανάγνωση.

ΠΙΕΣΑΝ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ

Τι είδαμε λοιπόν στα πρώτα λεπτά; Την Αυστρία να πρεσάρει την Ελλάδα στο 1/3  και να μην της επιτρέπει να «φτιάξει» παιχνίδι. Παρουσιάστηκε «θέμα» στην ανάπτυξη της «γαλανόλευκης» που πιέστηκε, όμως την ίδια στιγμή δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να απειλήσουν. Κρατάει λοιπόν πως ουσιαστική φάση δεν δέχθηκε, σε ένα διάστημα που η αντίπαλός της έμεινε ψηλά.
Αλλωστε το ζήτημα «δημιουργία» επηρεάζεται, εύλογα, από τον παράγοντα ομοιογένεια και η αποψινή ενδεκάδα της «γαλανόλευκης» είχε βρεθεί, μέχρι απόψε, στο γήπεδο μόνο σε οικογενειακά διπλά.

ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ

Περνούσε ο χρόνος λοιπόν και πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, κυλά υπέρ εκείνου αναζητά τα πατήματά του, στην προκειμένη περίπτωση των Ελλήνων παικτών. Ο Λημνιός από τα δεξιά έπαιζε περισσότερο στη γραμμή, ο Φούντας από τα αριστερά συνέκλινε προς τον άξονα και μετά το 20′ με 25′ οι διεθνείς ισορρόπησαν. Αρχισαν να κρατούν μπάλα και να μεν συνέχισαν να δίνουν χώρο, οι Αυστριακοί αρέσκονταν σε παράλληλο και ανούσιο παιχνίδι. Με σωστή αλληλοκάλυψη από μέρους μας, η λέξη «κενός χώρος» ήταν… άγνωστη για εκείνους.
Ομως την ίδια στιγμή ούτε οι διεθνείς μας παρουσιάζονταν απειλητικοί και ναι μεν προσπάθησαν 2-3 φορές να πλαγιοκοπήσουν, αλλά ο αντίπαλος γκολκίπερ δεν ανησύχησε ουσιαστικά. Από τον άξονα ο Φορτούνης αρκετές φορές γύρναγε πίσω να πάρει μπάλα, όμως δεν «βγήκαν» πράγματα και δεν υπήρξαν προς ή από εκείνον κάθετες μπαλιές.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Ετσι φτάσαμε στην ανάπαυλα με μόνη αξιοσημείωτη φάση ένα μακρινό σουτ του  Χιντερέγκερ στο 29′, που μπλόκαρε ο Διούδης. Η αναμέτρηση δεν είχε ρυθμό και η Ελλάδα δεν δημιούργησε ευκαιρία, όμως στον αντίποδα ούτε δέχθηκε και επειδή είναι φιλικό, δύναται να ειπωθεί πως «κέρδισε» πράγματα. Οπως το γεγονός πως «έσβησε» τον αγώνα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως να το πετυχαίνεις, αφού ακολουθούν επίσημες υποχρεώσεις με βαθμολογικό ενδιαφέρον και στην εξίσωση κάθε ομάδας πρέπει να υπάρχει ο όρος «διαχείριση».
Το σημαντικότερο όμως ήταν η αντίδραση της «γαλανόλευκης» στα 7 κόρνερ και τις 2-3 στατικές μπάλες σε καλή θέση που κέρδισαν οι Αυστριακοί στο πρώτο 45λεπτο, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μέχρι το 20′. Σε περίπου 10 στημένες φάσες, η ελληνική άμυνα δεν δέχθηκε φάση και απειλήθηκε μόνο με μία απευθείας εκτέλεση στο 3′, όπου ο Διούδης αντέδρασε σωστά. Ο Φαν΄τ Σχιπ ούτε… παραγγελία να είχε την «προπόνηση» της αμυντική μας λειτουργία σε ανάλογες καταστάσεις, όπου οι διεθνείς μας πήραν πολύ καλό βαθμό.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ 4-3-3

Το 4-3-3 της «γαλανόλευκης» διατηρήθηκε και στο δεύτερο μισό, με την είσοδο των Λυκογιάννη, Μιχαηλίδη (ντεμπούτο και εκείνος με την Εθνική), Ζέκα αντί των Κουρμπέλη, Σβάρνα, Μάνταλου αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα ο σχηματισμός της Ελλάδος ήταν με τον  Διούδη κάτω από τα γκολπόστ, τους Λαμπρόπουλο, Μιχαηλίδη, Τζαβέλλα, Λυκογιάννη στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μπουχαλάκη, Κυριακόπουλο, Ζέκα στον άξονα με τον πρώτο να είναι το «6άρι», τους Λημνιό, Φούντα στα άκρα και τον Φορτούνη στην κορυφή της επίθεσης.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΗ

Σέντρα μετά την ανάπαυλα λοιπόν και εικόνα του αγώνα άρχισε να γέρνει υπέρ της Εθνικής μας. Η «γαλανόλευκη» συνέχισε να αμύνεται πάρα πολύ καλά, κυρίως στις στατικές μπάλες που εξακολουθούσαν οι Αυστριακοί να κερδίζουν αρκετές, αλλά και σε ροή αγώνα ο Διούδης δεν ανησυχούσε. Ο Ζέκα ήταν ουσιαστικά εκείνος που «βοηθούσε» ψηλά τον Φορτούνη στην πρώτη ζώνη άμυνας και πλην μίας κεφαλιάς του Ονισίβο (50′),  άλλο «καρδιοχτύπι» δεν υπήρξε.
Ομως την ίδια στιγμή αρχίσαμε και να βάζουμε την μπάλα κάτω. Η Ελλάδα ξεκίνησε λοιπόν να τεστάρει τις αντοχές της αντίπαλης άμυνας και στο 55′ απώλεσε την καλύτερή της ευκαιρία, χωρίς μάλιστα να είναι τελική. Τότε ο Λημνιός έκανε την παράλληλη, όμως ο Φούντας δεν κατάφερε να κάνει την προβολή.

ΩΡΑΙΟ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Μέχρι που φτάσαμε στο 63′. Ο Λημνιός άλλαξε ωραία παιχνίδι για τον Φούντα, που κάλυψε, παρά την πίεση που δέχθηκε, την μπάλα και έκανε μακρινή μεταβίβαση στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπου ο Φορτούνης έδειξε την κλάση του. «Αδειασε» όποιον αντίπαλο βρέθηκε μπροστά του καθώςδεν αντιλήφθηκαν την κίνησή του και σκόραρε με ωραίο πλασέ, παρά την έξοδο του Αυστριακού γκολκίπερ. Ωραίο γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση.

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Εθνική μας έστελνε εκείνη τη στιγμή το «μήνυμα» πως ξέρει να κερδίζει «σβηστά» ματς. Να παίζει δηλαδή όσο πρέπει για να κερδίζει. Οτι αλλαγή και να γίνονταν δεν διαφοροποιούσαν το 4-3-3 (ο Μπακασέτας έπαιξε και εσωτερικός, ο Κουλούρης μόλις μπήκε πήγε στα άκρα και μετά άλλαξε θέση με τον Φορτούνη στην κορυφή της επίθεσης, ο Τζόλης που επίσης ντεμπουτάρισε πέρασε δεξιά) , αλλά τα πάντα διαφοροποιήθηκαν λόγω ενός γενικού μπλακ άουτ που υπέστη η Εθνική μας στο διάστημα 75′-82′. Οπου απώλεσε την πολύ καλή της ανασταλτική λειτουργία και την αυτοσυγκέντρωσή της.
Στο 76′ ο Γκρμπιτς με κοντινή προβολή ισοφάρισε σε 1-1 και αμέσως μετά (80′) ο Μπάουμγκαρντερ με κοντινό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 2-1. Μάλιστα και τα δύο τέρματα των Αυστριακών μπήκαν από την «καρδιά» της «γαλανόλευκης» άμυνας όπου έγιναν γενικότερα λάθη και αυτό αποτελεί ένα «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα . Βέβαια είπαμε, φιλικό είναι, παίζει ρόλο και η κούραση και πλέον «κοιτάμε» τα επίσημα.
Η σύνθεση της Ελλάδος ήταν η εξής: Διούδης, Λαμπρόπουλος, Κυριακόπουλος, Σβάρνας (46′ Μιχαηλίδης), Τζαβέλλας, Κουρμπέλης (46′ Ζέκα), Μπουχαλάκης, Μανταλος (46′ Λυκογιάννης, 65′ Μπακασέτας), Λημνιος (81′ Τζόλης), Φούντας, Φορτούνης
Πηγή : gazzeta.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ