ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστής: «Όχι στην εκταφή της Τζωρτζίνας…»

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις προσπάθειες των επιστημόνων για να συλλεχθεί όλο το κρίσιμο αποδεικτικό υλικό για τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα.

Για την 9χρονη Τζωρτζίνα όλα δείχνουν «δεμένα» και σύμφωνα με κύκλους ιατροδικαστών, δε χρειάζεται η εκταφή της για τη λήψη τριχών και την ανάλυσή τους, ούτως ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις απόπειρες σε βάρος της, σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με ιατροδικαστή που έχει απόλυτη γνώση για την υπόθεση της Τζωρτζίνας, η συζήτηση που γίνεται γύρω από την ανάλυση τριχών και εκταφή, θεωρεί ότι είναι στην εντελώς λάθος κατεύθυνση.

«Όταν έχεις ήδη επιστημονικά “δεμένο” το αίτιο θανάτου που αποδεικνύει ανθρωποκτονία, δεν χρειάζεται να γίνει εκταφή. Επιστημονικά δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πάρεις τρίχες από μία εκταφή. Πoιο εργαστήριο άλλωστε μπορεί να τα κάνει αυτά στην Ελλάδα που να ευσταθούν τα αποτελέσματα και να μπορούν να σταθούν σ’ ένα δικαστήριο; Κανένα. Το συγκεκριμένο παιδί πέθανε πριν τέσσερις μήνες. Υπάρχουν όλα τα βιολογικά του υλικά και αρκετά στοιχεία να αξιοποιηθούν. Βγαίνουν πολλοί άσχετοι σε αυτή την υπόθεση και λένε την γνώμη τους και παραπλανούν τους δημοσιογράφους, την κοινή γνώμη και τους δικαστές. Όταν ένας άνθρωπος ταφεί και αποσυντίθεται, οι τρίχες γεμίζουν πτωματικά υγρά που έχουν φάρμακα μέσα. Δεν μπορεί να βγει σωστό συμπέρασμα από μία τέτοια διαδικασία.»

Στο “Καραμανδάνειο” Νοσοκομείο εντοπίστηκε τυχαία την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια καθαρισμού των ψυγείων, ένα κρατημένο φιαλίδιο με αίμα της Τζωρτζίνας το οποίο είχε ληφθεί πριν την πρώτη ανακοπή της. Για την ύπαρξη του φιαλιδίου ενημερώθηκε το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είχε αναλάβει την τοξικολογική εξέταση. Tην Πέμπτη 19 Μαΐου παρελήφθη από ειδικό όχημα και συνοδεία κλιμακίου αντρών του Ανθρωποκτονιών μεταφέρθηκε στο αρμόδιο εργαστήριο. Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι θα εισφέρει στοιχεία γιατί το αίμα ελήφθη από την είσοδο του παιδιού στο Καραμανδάνειο.

Ο κύκλος των καταθέσεων των γιατρών του συγκεκριμένου νοσοκομείου στην Ανακρίτρια έχει ολοκληρωθεί και όπως επισημαίνουν, αναφέρουν τόσο την αλλόκοτη συμπεριφορά της κατηγορούμενης που προκάλεσε υποψίες μετά την πρώτη ανακοπή, αλλά και τα ιατρικά δεδομένα που δεν ταίριαζαν με την κατάσταση που είχε περιέλθει το παιδί και δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι σίγουρα θα μπει Ιούνιος για να έχουν μία εικόνα και για τα άλλα δύο παιδιά, τη Μαλένα και την Ίριδα.

Το «Τούνελ» είχε επικοινωνία με τον δικηγόρο της Ρούλας ΠισπιρίγκουΌθωνα Παπαδόπουλο σε σχέση με τις συνομιλίες του ζευγαριού που αποτελούν προϊόν της δικογραφίας.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης αναφέρθηκε και στην κατάρτιση της ομάδας τεχνικών συμβούλων από πλευράς τους. Ενδεχομένως να συμμετέχουν έξι επιστήμονες και σίγουρα μέχρι στιγμής τρεις, εκ των οποίων ένας ιατροδικαστής, ένας τοξικολόγος και ένας εντατικολόγος.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι θα συντάξουν τις δικές τους εκθέσεις πάνω σε όσα ιατρικά πορίσματα θα περιλαμβάνει η δικογραφία, τα οποία θα προσπαθήσουν να αντικρούσουν, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος και θα προετοιμαστούν για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο, όταν αυτό οριστεί, πιθανόν την άνοιξη του 2023.

Η Ανακρίτρια απέρριψε όλα τα αιτήματα που είχε υποβάλλει η κατηγορούμενη λίγες μόλις ημέρες μετά την προφυλάκισή της. Ένα από αυτά ήταν να διενεργηθεί από άλλο εργαστήριο νέα τοξικολογική εξέταση αίματος και ούρων ώστε να επαληθευτεί το αρχικό αποτέλεσμα των επιστημονικών εργαστηρίων για τη θανατηφόρα κεταμίνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ