ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η πιο παλιά φωτογραφία της Ακρόπολης – Τραβήχτηκε πριν 181 χρόνια

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).

Η πρώτη φωτογραφία της Ακρόπολης

Η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης είναι τραβηγμένη από τον Λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο το 1842 από τον Josepf-Filibert Girault de Prangey. Ήταν ζωγράφος αλλά τον κέρδισε η τέχνη της φωτογραφίας που διδάχτηκε από τον εφευρέτη της Δαγκεροτυπίας Louis Daguerre.

Η εν λόγω εικόνα δεν είναι μόνο η παλιότερη που απεικονίζει την Ακρόπολη, είναι στην πραγματικότητα και μια από τις πρώτες φωτογραφίες που σώζονται από την Ελλάδα, εν γένει, σύμφωνα με πληροφορίες από το exploringgreece.tv.

Η Αθήνα είχε γίνει η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδας το 1834, μόλις οκτώ χρόνια πριν από τη λήψη της πρώτης εικόνας της Ακρόπολης.

Η πόλη ήταν μικρή, σχεδόν κατεστραμμένη λόγω του μακρού ελληνοτουρκικού πολέμου που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ