ΚΡΗΤΗ

Η “μαύρη εργασία” καλά…κρατεί στην Κρήτη!

Αλλάζει μορφές αλλά παραμένει εδώ, επιμέρους συστατικό στοιχείο ενός εκρηκτικού “κοκτέιλ” που… σερβίρεται καθημερινά σε αρκετούς εργαζόμενους στην Κρήτη!

Η “μαύρη εργασία” έστω και σε ελαττωμένες δόσεις, με δεκάωρα που δηλώνονται ως δίωρα επί παραδείγματι, δεν παύει να δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον αδικίας κι εκμετάλλευσης για μία σημαντική μερίδα μισθωτών.

Όλα είναι… απέναντι τους, αν αναλογιστούμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους! Στην Επιθεώρηση Εργασίας ακόμα περιμένουν το αυτοκίνητο, εν μέσω μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου: Τον μήνα Αύγουστο, όπου ειρήσθω εν παρόδω βρίσκουν έδαφος ανάπτυξης κι άλλα περιστασιακά επαγγέλματα, στα αμπέλια και τα χωράφια της Κρήτης!

Οι Έλληνες εργάζονται, μα δεν μπορούν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Να ξεφύγουν για μερικές μέρες, πηγαίνοντας διακοπές! Ούτε όμως κι αυτό μπορούν να το κάνουν. Εδώ παίζουν τη ζωή τους “κορώνα – γράμματα”, αφού η Κρήτη – αναλογικά με τον πληθυσμό της – κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στα εργατικά ατυχήματα…

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι συνθήκες που μας περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς σίγουρα “δεν είναι καλές”. Ο χώρος της εργασίας μαστίζεται από “πολλές παρενέργειες και σε θέματα μισθολογικά, αλλά και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Γι’ αυτό και τα καινούργια στοιχεία που έχουμε μπροστά μας, λένε ότι ο Έλληνας εργαζόμενος αδυνατεί ακόμα να πάει και σε διακοπές της μίας εβδομάδας!”.

Η νέα… έκδοση της μαύρης εργασίας, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Προχθές το απόγευμα, στο ΕΚΗ πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση την οποία ο κ. Βοργιάς την αξιολόγησε θετικά: “Ήταν προς την θετική κατεύθυνση”. Συμμετείχαν η νεοσύστατη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, συνδικάτα και εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων.

“Όλοι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία. Κανένας δεν θα πρέπει να ασελγεί σε βάρος των εργαζομένων και να μην τους ασφαλίζει”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, που ανέτρεξε στα στατιστικά στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο των ελέγχων
της νεοσύστατης Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με αυτά, η μορφή της ανασφάλιστης εργασίας έχει αλλάξει.

“Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος της, σε ένα ποσοστό 75-80% παρουσιάζεται σε ποσοστό μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είναι τελείως ανασφάλιστοι, απλά δηλώνονται δίωρα και τετράωρα και απασχολούνται 8 και 10 ώρες!”, ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Συνολικά, “διαπιστώθηκε μία παραβατικότητα της τάξεως του 8%. Τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί σε αυτούς τους τέσσερις μήνες ανέρχονται στις 850.000 ευρώ, σε σύνολο 900 ελέγχων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κλάδοι που είναι πρωταθλητές είναι εκείνοι του επισιτισμού και τουρισμού (εστιατόρια, μπαρ και ταβέρνες) και ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε για ακόμη μία φορά τους εργοδότες που παρανομούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στέλνοντας μήνυμα και προς τον κόσμο των εργαζομένων: “Να μην διστάζουν ακόμα και από την γραμμή των ανώνυμων καταγγελιών (σ.σ 2810283984 ) και να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο. Κι εμείς τόσο σε συνεργασία με το ΙΚΑ, όσο και με την Επιθεώρηση φροντίζουμε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι”.

Έλεγχοι χωρίς αυτοκίνητο και με λιγοστό προσωπικό

Για την Επιθεώρηση Εργασίας ακούσαμε, για το αυτοκίνητο ρωτήσαμε τον κ. Βοργιά, ο οποίος μας απάντησε: “Έχουμε κάνει κάποιες επαφές. Καλούμε το Υπουργείο να λύσει άμεσα το πρόβλημα. Μία από τις επαφές μας ήταν και με τον Περιφερειάρχη. Υπάρχουν κάποια κωλύματα, αλλά ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει κάποια παρέμβαση στο Υπουργείο για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Γιατί πραγματικά είμαστε σε μία εποχή – αποκορύφωμα της απασχόλησης. Δηλαδή, το μήνα Αύγουστο δεν απορροφάται μόνο κόσμος στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και σε αυτόν του πρωτογενούς τομέα. Ανοίγουν εργασίες που έχουν να κάνουν με το σταφύλι και με τον αγροτικό τομέα γενικότερα. Σίγουρα υπάρχει μία παραβατικότητα η οποία θέλουμε να εκλείψει”.

Αυτοκίνητο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και το προσωπικό φαίνεται να είναι αρκετό: “ Για να καταλάβετε το ΣΕΠΕ έχει περισσότερες αρμοδιότητες, παρ’ όλα αυτά έχει μόνο τρεις επιθεωρητές. Η νεοσύστατη υπηρεσία του ΕΦΚΑ έχει οκτώ, ενώ προβλεπόταν για 16 επιθεωρητές, ενώ επικουρικά έχει δημιουργηθεί και στα Χανιά μία παρόμοια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία είναι έξι ελεγκτές μαζί με την προϊσταμένη”, μας είπε ο κ. Βοργιάς, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφησυχάζει έχοντας υπόψιν του κι ένα “ άλλο στατιστικό που είναι λυπηρό, πραγματικά για την Κρήτη: Ότι αναλογικά με τον πληθυσμό μας είμαστε πρωταθλητές στα εργατικά ατυχήματα. Δεν γίνεται να φεύγουν έτσι συνάνθρωποί μας. Έχουμε ευθύνη όλοι οι φορείς!”.

Πηγή : cretalive.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ