Δήμος Πλατανιά

Ι.Μ. Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου: Eορτάστηκε η μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ

Σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Ο Ιερός Ναός χτίστηκε 6 αιώνα και είναι γνωστός ως Ροτόντα, Επισκοπής Κισάμου, μοναδικός στην Κρήτη, ο οποίος υπήρξε και έδρα του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου.

( Ο Ι.Ν του Μιχαήλ Αρχαγγέλου)

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στον μάρτυρα Επίσκοπο Μελχισεδέκ (1818-1821), όπου και απαγχονίστηκε με φρικτά βασανιστήρια, ως και τον ιεροδιάκονο του, Καλλίνικο τον Βεροιέα, ο οποίος και αυτός, τελεύτησε με τρόπο μαρτυρικό, σημειώνοντας: «Ο τόπος τούτος, ιερός και άγιος, καθώς υπήρξε έδρα ενός μεγάλου μάρτυρα της πίστεως μας, του αγίου Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ο οποίος μετά του ιεροδιακόνου του Καλλινίκου του Βεροιέως, μαρτύρησαν για του «Χριστού την πίστη», καλεί όλους μας σε περισυλλογή, εγρήγορση και πνευματική αφύπνιση, καθώς η ιερά παρακαταθήκη του μαρτυρίου Του, αποτελεί όχι μόνον φωτεινό οδοδείκτη τρόπου και στάσης ζωής, αλλά, επιπροσθέτως, χρέος και ευθύνη διαφύλαξης της πολύτιμης αυτής κληρονομιάς και παράδοσης της στις νεώτερες γενεές».

«Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ αδελφοί, τι θα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές; Πως γαλουχείται και τρέφεται η κοινωνία του σήμερα και του αύριο του τόπου και της Πατρίδας μας; Με τα νάματα που έθρεψαν και άνδρωσαν τον άγιο Μελχισεδέκ η μήπως με τα… «ξυλοκέρατα» των καιρών μας που στόχο έχουν την απογύμνωση της ψυχής και της ζωής του ανθρώπου;», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ