ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Οι διατροφικές προτιμήσεις δεν είναι πάντα κάτι που γεννιόμαστε. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων σνακ αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και δημιουργεί μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Ινστιτούτο Max Planck για Έρευνα Μεταβολισμού στη Γερμανία έδωσαν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη έλαβε μια έκδοση με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός από αυτό, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι ομάδες βαθμολόγησαν τις πουτίγκες με ποικίλες συγκεντρώσεις λίπους και τους χυμούς μήλου με μια σειρά επιπέδων ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη είπε ότι δεν τους άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και δεν ήθελαν τον χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ενώ έπιναν milkshakes. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η θεραπεία αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε καταναλώσει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση κινήτρου ή ανταμοιβής.

Η διατροφή αυτή έχει τόσο ισχυρή επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και όταν κάποιος προσδοκά να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως όταν περνάει από ένα αρτοποιείο ή όταν μυρίζει ένα ζαχαροπλαστείο.

“Αυτό μας λέει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στο περιβάλλον των τροφίμων και πώς το περιβάλλον τροφίμων μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη συμπεριφορά μας”, είπεη DanaSmall, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μοντέρνας Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου YaleSchool of Medicine.

Τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα αλλάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Η νέα μελέτη ήταν μικρή: περιλάμβανε μόλις 49 άτομα, τα οποία ήταν όλα υγιή, δεν κάπνιζαν ή έπαιρναν φάρμακα και δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κέρδισαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Ο Small είπε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει σε ανθρώπους ότι ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να επανασυνδέσουν τα εγκεφαλικά κυκλώματα και να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο υπερφαγίας ή αύξησης βάρους.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη απέχθεια για τα πικρά τρόφιμα και μια τάση για πράγματα που έχουν γλυκιά γεύση.

Πειράματα σε τρωκτικά, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να επανασυνδέσουν τους νευρώνες ντοπαμίνης και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά οι επιστήμονες γνώριζαν λιγότερα για το πώς οι ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις.

“Υπάρχουν αρκετά στοιχεία τώρα για να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό συμβαίνει και συμβαίνει σε πολλά είδη”, είπε ο Small.

Η Susan Swithers, νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Purdue που δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να αρχίσουν να προτιμούν τα τρόφιμα που τρώνε τακτικά και μετά να έλκονται προς αυτά.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώμε ό,τι μας αρέσει, αλλά στην πραγματικότητα μας αρέσει αυτό που τρώμε», είπε ο Swithers.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και βιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν τα λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Garret Stuber, καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Οι πρώτοι άνθρωποι πιθανότατα αναζήτησαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος, είπε, έτσι οι άνθρωποι σήμερα θα μπορούσαν ενστικτωδώς να μοιράζονται αυτές τις προτιμήσεις.

 

Πηγή: NBC




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ