ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η καρδιά «σκοτώνει» τους Κρητικούς: Πρώτη αιτία θανάτου – «Κλειδί» η πρόληψη

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με την Κρήτη να καταγράφει αντίστοιχα ποσοστά, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η γενική εικόνα του πληθυσμού του νησιού ήταν σε καλύτερο επίπεδο.

Στο περιθώριο του 1ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνει στο Κολυμπάρι Χανίων η Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου, καθηγητές Καρδιολογίας τόνισαν την ανάγκη ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης, με στόχο τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.

Στην Ελλάδα, με την πρόοδο της επιστήμης η πορεία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων τα τελευταία πολλά χρόνια είναι πτωτική, εντούτοις αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Ο κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρατήρησε ότι «οι προηγούμενες γενιές στην Κρήτη είχαν οφέλη λόγω της κρητικής διατροφής. Όμως τα τελευταία χρόνια, μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι και τα δεδομένα της Κρήτης έχουν αλλάξει και τα ποσοστά της στεφανιαίας νόσου τείνουν να πλησιάσουν τα ποσοστά της υπόλοιπης Ελλάδας και γενικά της Ευρώπης».

Μείωση κατά 40%

Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντως, την τελευταία εικοσαετία καταγράφεται μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 40%, σύμφωνα με τον διευθυντή Καρδιολογίας ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ κ. Αλέξανδρο Πατριανάκο, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr υπογράμμισε πως «δεν αρκεί η ενημέρωση του πληθυσμού, απαιτείται και εφαρμογή αυτών που οι ειδικοί συστήνουν».

Όσον αφορά στην προληπτική ιατρική και τη χρησιμότητά της, ο κ. Πατριανάκος εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες στον ελληνικό πληθυσμό: «Είναι οι υγιείς, αυτοί που έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και είναι και εκείνοι που έχουν καρδιακή νόσο».

«Κλειδί» η πρόληψη

«Εάν εγώ θέλω να μιλήσω για έναν υγιή ασθενή, ο οποίος είναι κάτω των 40 ετών, απαιτούνται εξετάσεις αίματος για να δούμε τα επίπεδα χοληστερίνης, μέτρησης της πίεσης, έλεγχος σακχάρου για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι χαμηλού κινδύνου και δεν έχει και κληρονομικό ιστορικό, αυτά αρκούν», σημείωσε ο κ. Πατριανάκος, για να προσθέσει ότι ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, οι προληπτικές εξετάσεις διαφοροποιούνται.

Καθηγητές Καρδιολογίας επισήμαναν ότι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε θέματα πρόληψης είναι η σημαντικότερη συνιστώσα για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα όμως ο περιορισμός συνηθειών που προκαλούνται από το στρες μπορεί να μεγιστοποιήσει την υγεία της καρδιάς.

Σε περιόδους κρίσεων – Το στρες επιβαρύνει την καρδιά

Όπως επισήμανε ο κ. Κοχιαδάκης, «μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι σε περιόδους κρίσεων η στεφανιαία νόσος και γενικά τα καρδιολογικά αυξάνονται. Η Κρήτη δε διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο κόσμο».

Η επιστήμη της Καρδιολογίας, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον όλες οι παθήσεις της καρδιάς θεραπεύονται με φαρμακευτικές ή επεμβατικές μεθόδους. Σε υψηλό επίπεδο, εξάλλου, βρίσκεται η παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών κλινικής καρδιολογίας και στην Κρήτη. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από την πλευρά της, επαναλαμβάνει πως τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι πολίτες έλεγχαν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ