ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευκαιρία για την παραμελημένη Κρήτη

Η Κρήτη, επί σειρά ετών, ήταν -σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας- παραμελημένη σε δημόσια έργα  και υποδομές, απαραίτητες στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη μεταπολίτευση και μετά, για διάφορους λόγους, είχαν την Κρήτη στο περιθώριο. Ακόμη και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (επί ηγεσίας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου) και του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα (πρόσφατα),  που έπαιρναν στις εκλογές, την συντριπτική πλειοψηφία, την ψήφο των Κρητικών, ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στο νησί.

Χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής επί κυβερνήσεων ΝΔ έλεγε ότι “οι Κρητικοί αφού δεν με ψηφίζουν, δεν ασχολούμαι μαζί τους” και ο επίσης αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι “οι Κρητικοί θα με ψηφίζουν ούτως ή άλλως, άρα δίνω αλλού προτεραιότητα”.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα με το όνομά τους, η Κρήτη δεν είχε, κυρίως στην παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, την ανάλογη εκπροσώπηση. Άρα η “παραμέληση” της Κρήτης, ήταν, κάπως, φυσιολογική.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έκανε ούτε ένα έργο πνοής στο νησί (μόνο λόγια και εξαγγελίες για να χαϊδεύει αυτιά).

Τώρα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κρητικός Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να κάνει σημαντικά έργα στο νησί, αφ’ ενός μεν γιατί δεσμεύτηκε επ αυτού, αφ’ ετέρου δε γιατί θέλει να κερδίσει και τους Κρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, παραδοσιακά δεν ψηφίζουν ΝΔ.

Στον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε 4 Κρητικούς, που εκπροσωπούν όλους τους Νομούς του νησιού:

-Τον Λευτέρη Αυγενάκη από τον Νομό Ηρακλείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Τον Βασίλη Διγαλάκη από τον Νομό Χανίων ως Υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης
-Τον Γιάννη Κεφαλογιάννη από τον Νομό Ρεθύμνης ως Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και
Τον Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Νομό Λασιθίου ως Υπουργό Ναυτιλίας.

Ποτέ στο παρελθόν η Κρήτη δεν είχε αυτή την εκπροσώπηση σε κυβερνητικό σχήμα.

Ελπίζουμε ότι οι Κρητικοί, που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές του νησιού, σε όλους τους τομείς, για το καλό όλων!!

ekriti.gr ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ