ΕΛΛΑΔΑ

Η ασφυξία στις ΜΕΘ με στοιχεία: Πόσοι ασθενείς μπήκαν, πόσοι αποσωληνώθηκαν -Νέο ρεκόρ με 499 διασωληνωμένους

Την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ λόγω περιστατικών κορωνοϊού, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, σε όλη τη χώρα παρατηρείται μια αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νέα κρούσματα σταθεροποιούνται μεν, δεν έχουν ωστόσο παρουσιάσει ακόμη σημάδια υποχώρησης.

Οι αριθμοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο
Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας λόγω κορωνοϊού, ενώ εκείνοι που εξέρχονται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονταν σε 382.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, μέρα με την ημέρα. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνουν τους 480. Στο ίδιο διάστημα, εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, την Πέμπτη, που σημειωτέον καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Αν παρατηρήσει κανείς τον απόλυτο αριθμό νέων διασωληνώσεων, ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ, που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα.

Συνολικά στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείςκαι βγήκαν 44.

Νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ της χώρας λόγω κορωνοϊού
Μπορεί το 81.6%, των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεατής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωί της Πέμπτης (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επίσης το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ξεκίνησε την σημερινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Εξαντλούνται οι ΜΕΘ στη Λάρισα
Στη Λάρισα, σύμφωνα με το onlarissa, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά. Η περιφέρεια κατέγραψε την Τετάρτη 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ και σήμερα βρέθηκε μεταξύ των 9 περιοχών με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Για τη σημερινή εφημερία μετά την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 24.

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ