ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H δεξιά αντεπίθεση Σαμαρά και η “στρατηγική 40%” Μητσοτάκη

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμενόταν να είχε εσωκομματικό ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες μετά από μία μεγάλη εκλογική νίκη και σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και γιατί δεν εξέλεξε Πολιτική Επιτροπή και άρα δεν είχε εκλογικό παρασκήνιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε στο κλείσιμο του συνεδρίου πως ένας σύνεδρος του είπε ότι συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, δηλώνοντας ότι συμφωνεί και προσθέτοντας: “ Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο”, σε μία νύξη για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χθες το πρωί όμως ανέβασε το πολιτικό εσωκομματικό θερμόμετρο. Και αυτό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά κατέθεσε ένα ακραία δεξιό μανιφέστο μιλώντας για “λαθρομεταναστευτικό” και “λαθροεποικισμό”. Αλλά κυρίως γιατί αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικόμεταναστευτικό, δικαιώνοντας και υπερασπιζόμενος τις αντιδράσεις το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων (και βεβαίως χειροκροτήθηκε καθώς “χάιδεψε” και εξέφρασε μερίδα της ΝΔ). Και διότι άσκησε σαφέστατη κριτική στο χειρισμό των Πρεσπών από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η συμφωνία και επιμένοντας στην αποδέσμευση από αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την Παρασκευή είχε θέσει ένα κεντρώο ιδεολογικό πλαίσιο αποφεύγοντας όμως τους όρους “κέντρο- δεξιά- αριστερά”, αλλά εστιάζοντας στις έννοιες του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν απάντησε ευθέως ούτε σήκωσε το γάντι. Αλλά ουσιαστικά εμμέσως έθεσε τη δική του ατζέντα. Αντί του διλήμματος “αριστερά- δεξιά”, έθεσε το δίλημμα “μπροστά ή πίσω”, το οποίο συνέδεσε εν τέλει με την ανάπτυξη για όλους. Με άλλα λόγια προέταξε την οικονομία ως το βασικό ζήτημα (αυτό εξάλλου είχε πει και στους βουλευτές της ΝΔ σε πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πως οι πολίτες ενδιαφέρονται μεν για το προσφυγικό, αλλά κυρίως για την οικονομία).

Κι άλλωστε αυτό που “σκέπασε” κάθε άλλη συζήτηση, ακόμη και το ζήτημα της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη, ήταν η προαναγγελία Μητσοτάκη για το κοινωνικό μέρισμα. Γεγονός που δείχνει ότι πράγματι τον πολίτη απασχολεί πρωτίστως η τσέπη του, αν και φυσικά το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα για τη βάση της ΝΔ. Όμως το πρόβλημα στην πραγματικότητα δε μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη, γεγονός που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναγνωρίζουν άπαντες στη ΝΔ και ετέθη και στο συνέδριο.

Το 40% του Μητσοτάκη

Στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι να “μπετονάρει” μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, επισφραγίζοντας την πολιτική κυριαρχία και του ίδιου και της ΝΔ και στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με έμπειρους συνεργάτες του, η νίκη της ΝΔ στις εκλογές δεν εξηγείται με παλιομοδίτικους όρους “δεξιάς στροφής” ή “ανοίγματος στο κέντρο”, αλλά στο ότι ο κ.Μητσοτάκης κατάφερε να εκφράσει και να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις και πέραν των παραδοσιακών κομματικών γραμμών της ΝΔ, που “συναντήθηκαν” στο 40% του “ναι” στο δημοψήφισμα. Και η φιλοδοξία είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να μην είναι περιστασιακοί, αλλά να αποτελέσουν τη βάση μίας νέας πλειοψηφίας για το μέλλον.

Γιατί πέταξε το γάντι στο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός σαφώς διεκδικεί ρόλο στη ΝΔ και δη αυτόν του εκφραστή του “σκληρού δεξιού” τμήματος του κόμματος. Οι σαμαρικοί θεωρούν ότι εκφράζουν ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ, αν και οι απόψεις βέβαια για το ποσοστό της δύναμης τους… διίστανται. Σημειωτέον ότι αν και το προηγούμενο διάστημα σαμαρικοί βουλευτές σε δηλώσεις τους στήριζαν μία υποψηφιότητα Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ουδείς θέλησε να ανοίξει τέτοια συζήτηση στο συνέδριο, προκαλώντας εσωκομματική αντιπαράθεση με τους “θαυμαστές” του Προκόπη Παυλόπουλου και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ηγεσία.

Ο κ.Σαμαράς όμως αποφάσισε να μιλήσει ιδεολογικά, υπερασπιζόμενος βεβαίως και την προσωπική του πολιτική κληρονομία. Αυτό είναι κάτι που πασιφανώς τον απασχολεί. Πολλώ δε μάλλον που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η σαμαρική “επόμενη γενιά”. Στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης δεν αποτελούν πλέον άφθαρτα πρόσωπα ούτε νέα γενιά. Στο σαμαρικό στρατόπεδο το τελευταίο διάστημα αναζήτησαν την επόμενη γενιά σε πρόσωπα νέων βουλευτών όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος όμως προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις με κατά καιρούς δηλώσεις του. Αλλά βέβαια ο φυσικός εκφραστής αυτής της ιδεολογικής τάσης παραμένει ο Μεσσήνιος πολιτικός. Και ειναι σαφές επίσης ότι ο κ.Σαμαράς (συνεπής βεβαίως στην πορεία του) θεωρεί πως η ΝΔ πρέπει να “κοιτάξει” προς τα δεξιά της λόγω του προσφυγικού.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που ήρθε στη ΝΔ και είδε το πολιτικό του άστρο να λάμπει επί Σαμαρά, με την τοποθέτηση του το Σάββατο επέλεξε να στηρίξει σαφώς την κυβέρνηση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο λαϊκισμός θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα και δείχνοντας προς τα δεξιά της ΝΔ. Ο κ.Γεωργιάδης όμως ως γνωστόν έχει εδώ και καιρό επιλέξει μία αυτόνομη πορεία.

Πιο κεντρώο, ήπιο, μετριοπαθές στίγμα έδωσαν βεβαίως στις τοποθετήσεις τους χθες και προχθές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο νέος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος καταδίκασε τα “φαιδρά και ακραία ρατσιστικά μπάρμπεκιου”.

Η πρακτική ατζέντα

Η ιδεολογική συζήτηση πάντως ξεθωριάζει μπροστά στα επείγοντα: Της οικονομίας (στα τέλη της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το μέρισμα). Της εξωτερικής πολιτικής (ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο). Της ευρωπαϊκής διαχείρισης του προσφυγικού (στο συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα η γερμανική πρόταση για ενιαίο σύστημα ασύλου, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος θα καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών). Ενώ το θέμα της κλιματικής αλλαγής παραμένει υψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης και της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει σήμερα στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη.

Στις 11.30 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διάσκεψης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες και θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020» στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Σε συνέχεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (τον Σεπτέμβριο), ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα, όπως η απολιγνιτοποίηση ως το 2028 και η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά ενόψει και της συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πρόκειται να συγκαλέσει η χώρα μας το 2020.

Ο πρωθυπουργός επίσης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Ισπανός ομόλογος του Pedro Sanchez και το απόγευμα θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Felipe VI

 

Πηγή : news247




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ