ΑΓΡΟΤΙΚΑ

H αντιμετώπιση των εντόμων της καστανιάς στο νομό Χανίων

Η “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών” ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους καστανοπαραγωγούς τα εξής:

Οι σοβαρότερες ζημιές στα κάστανα γίνονται κάθε χρόνο από το κολεόπτερο (σκαθάρι) Curculio elephas ή ‘σάρακας’ όπως είναι γνωστό στους παραγωγούς (Εικόνα 2). Παρόλο που το έντομο εμφανίζεται στους καστανεώνες  από τα μέσα Ιουλίου ζημιές προκαλεί από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία αφήνει τα αυγά του μέσα στον ώριμο καρπό. Οι ζημιές είναι σημαντικές στις πρώιμες ποικιλίες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που δεν συλλέγονται από τους καστανεώνες οι πεσμένες καστανοκουβάρες το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο και κατά συνέπεια οι προσβολές είναι σοβαρότερες.

Εκτός όμως από τα δύο παραπάνω είδη εντόμων υπάρχει και ένα δεύτερο είδος πεταλούδας, γνωστό και ως καρπόκαψα των καστάνων (Laspeyresia splendana) το οποίο προσβάλλει τα κάστανα  όταν έχουν ήδη σχηματισθεί μέσα στα κύπελλα (κουβάρες) (μέγεθος 2-3 εκατοστά).Οι ζημιές στους καρπούς παρατηρούνται κυρίως από τα μέσα Αυγούστου έως τον Οκτώβριο (Εικόνα 3).

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κολεοπτέρου C. elephas  αλλά και των πεταλούδων (καρπόκαψες των καστάνων) συστήνεται ένας ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για τις πρώιμες ποικιλίες και ένας στα μέσα με τέλη  Αυγούστου για τις όψιμες ποικιλίες. Ο ψεκασμός αυτός στοχεύει να θανατώσει τα ενήλικα άτομα των εντόμων πριν γεννήσουν τα αυγά τους αλλά και τις προνύμφες των πεταλούδων πριν προσβάλλουν τον καρπό. Εγκεκριμένα εντομοκτόνα (δραστικές ουσίες) για την καστανιά είναι τα πυρεθρινοειδή deltamethrin,και lambda cyhalothrin καθώς και οι παρακάτω νέο εγκριθείσες δραστικές ουσίες:

Το οργανοφωσφωρικό Phosmet: έχει έγκριση για το Curculio elephas και την καρπόκαψα και συνίστανται ψεκασμοί με την εμφάνιση της προσβολής (ο 1ος όταν οι καρποί έχουν το 20% του τελικού τους μεγέθους, και ο 2ος όταν οι καρποί έχουν το 70% του τελικού τους μεγέθους).

Το ανθρανιλικό διαμίδιο Chloratraniliprole: έχει έγκριση για την καρπόκαψα και το Curculio elephas και συστήνεται οι εφαρμογές να γίνονται όταν ξεκινά η διόγκωση των περικαρπίων έως το στάδιο όπου το 70%  έχει ωριμάσει.. Συνιστάται να χρησιμοποιείται κατά την εναπόθεση των αυγών και πριν την εκκόλαψή τους. Επανάληψη μετά από 10-12 ημέρες.

Η δραστική ουσία που ανήκει στην ομάδα των spinosyns, το Spinetoram: έχει έγκριση για την καρπόκαψα και συνιστάται  ένας ψεκασμός από το μέσο της ανάπτυξης των καρπών έως και το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των καρπών και βεβαίως πριν την έναρξη της συγκομιδής. Ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και δεν έχει γίνει έλεγχος για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια της καστανιάς από τη χρήση του σκευάσματος.

Τα διάφορα εντομοκτόνα (δραστικές ουσίες) έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης και καλό θα είναι οι παραγωγοί να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους (καταστήματα) κατά την αγορά τους και να τηρούν τις οδηγίες χρήσης.

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς οι ψεκασμοί εναντίον των εντόμων της καστανιάς για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να γίνονται επίκαιρα και σωστά. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αποστολή δειγμάτων από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προκειμένου να προσδιορίζεται ο κατάλληλος χρόνος ψεκασμού ανά περιοχή και ποικιλία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορεί να απευθύνονται στο τμήμα Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων (τηλ. 28210 83438) και στην “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών” (τηλ. 6974405586).




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ