ΕΛΛΑΔΑ

«Γυμνοί» στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»

«Γυμνοί» στον πόλεμο κατά του… κορωνοϊού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς το κράτος δεν τους έχει σταθεί όπως θα έπρεπε στο δύσκολο έργο που έχουν επωμιστεί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Στην… πρώτη γραμμή χωρίς καμία προστασία

Στην Κρήτη υπάρχουν 300 περίπου άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» και από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους στην υπόλοιπη Ελλάδα, κλήθηκαν να συνδράμουν στην… πρώτη γραμμή για τις δομές που στήθηκαν ως μέτρα στήριξης ενόψει του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τους άφησε στη μοίρα τους χωρίς να τους πληρώνει ούτε καν τις υπερωρίες ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί όλο το βάρος στο κενό που υπάρχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Κληθήκαμε με μία εγκύκλιο που ήρθε στους δήμους να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Κατ’ αρχάς δημιουργήθηκαν τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης σε όλους τους δήμους, στις οποίες εργάζονται άνθρωποι από το «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτή η γραμμή δουλεύει από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανένα ωράριο. Δουλεύουμε καθημερινές, Σαββατοκύριακα, αργίες, γιορτές χωρίς να πληρωνόμαστε τις υπερωρίες», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Σωματείου «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Κρήτη αλλά και μέλος του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου, Αναστασία Πανούση ενώ παράλληλα τόνισε πως «τρέχουν» για όποιον έχει ανάγκη.

«Εμείς παλαιότερα δουλεύαμε με συγκεκριμένο αριθμό εξυπηρετούμενων ανθρώπων ανά δομή. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Τώρα όποια στο δήμο χρειαστεί φάρμακα, τρόφιμα ή όποια άλλη υποστήριξη απευθύνεται σε μας. Φανταστείτε τα προβλήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους», υπογράμμισε σχετικά η κ. Πανούση.

Από την τσέπη τους πληρώνουν γάντια και μάσκες

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το κράτος δεν τους έχει προμηθεύσει ούτε καν τα βασικά, όπως γάντια και μάσκες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους για να τα προμηθευτούν.

«Καλούμαστε να εργαστούμε χωρίς να μας  έχουν παραχθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Οι δήμοι και η περιφέρεια μας δίνει ένα μικρό ποσοστό από γάντια και μάσκες αλλά δεν φτάνει. Αυτό δεν είναι μόνο τοπικό πρόβλημα, συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που έχουν αγοράσει στολές ή άλλα υλικά από την τσέπη τους», αναφέρει η κ. Πανούση η οποία παράλληλα επεσήμανε ότι είχε μία συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο προχθές Παρασκευή για αυτό το θέμα.

«Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Θεοδωρικάκο μας ζήτησε μία λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμαστε ώστε να δει τι μπορεί να κάνει. Του την ετοιμάζουμε και περιμένουμε να δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου εδώ και… 18 χρόνια

Το μεγάλο «ανέκδοτο» στις τάξεις των εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» είναι η σχέση εργασίας τους με το κράτος. Θεωρούνται από το 2002 «συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου».

«Πρόκειται για το ανέκδοτο της δεκαετίας. Είμαστε εδώ και 18 χρόνια συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες αυτήν την προκήρυξη στον ΑΣΕΠ η οποία όπως καταλαβαίνετε έχει παγώσει», ανέφερε σχετικά η κ. Πανούση ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν μπορούν να πάρουν ούτε δώρο Πάσχα εξαιτίας εργασιακής σχέσης.

«Ήρθαν δύο τροπολογίες στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ένταξη μας σε βαρέα και ανθυγιεινά αλλά δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση άρα ούτε το δώρο Πάσχα μπορούμε να λάβουμε, ούτε ένα ανθυγιεινό επίδομα μπορούμε να πάρουμε, που δεν είναι πολύ αλλά θα ήταν μία ηθική ικανοποίηση αυτή τη στιγμή», επεσήμανε η πρόεδρος του Σωματείου «Βοήθεια στο Σπίτι» η οποία την ίδια ώρα τόνισε πως «είμαστε υπό επίταξη, οι μόνοι δημοτικοί υπάλληλοι – μαζί με την καθαριότητα – που δεν έχουμε ωράριο, δεν παίρνουμε κανένα επίδομα και αρκετοί δεν πληρώνονται».

Τι συμβαίνει με την πληρωμή τους

Ένα μπάχαλο όμως συμβαίνει και με την πληρωμή των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς χρήματα από το ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) έχουν να καταβληθούν από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Το «Βοήθεια στο Σπίτι» χρηματοδοτείται στους δήμους από το ΕΕΤΑΑ. Χρήματα όμως το ΕΕΤΑΑ έχε να καταβάλει από τον Δεκέμβριο του 2019 σε όλους τους δήμους της χώρας. Τέσσερις μήνες, δηλαδή, δεν έχουν έρθει καθόλου χρήματα. Σε κάποιους δήμους όμως, ευτυχώς αρκετούς, πληρώνονται οι συνάδερφοι από άλλους πόρους όπως Κοινωφελούς κτλ. Υπάρχουν όμως αρκετοί εργαζόμενοι που τόσους μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ», κατέληξε η κ. Πανούση.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ