ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Γρηγόρης Αρχοντάκης : Τα νέα ήθη της Δημοτικής αρχής

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγουμένης Δευτέρας, εντύπωση προκάλεσε στους πολίτες η ένταση που δημιουργήθηκε αναφορικά με τον ορισμό των μελών Δ.Σ. σε μια Δημοτική Επιχείρηση. Αυτό που ενδεχομένως δεν αντιλήφθηκαν όμως οι περισσότεροι, είναι το γεγονός ότι η παράταξη μας κατήγγειλε μια συγκεκριμένη στάση που φαίνεται να έχει υιοθετήσει η νέα Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, το γεγονός ότι στον ορισμό μελών Δ.Σ. της ΚΥΔΩΝ Α.Ε. δεν ακολουθήθηκε η λογική της συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να δημιουργήθηκε ένταση για τέτοια θέματα. Πάντα υπήρχε μια διάθεση συναινετική από όλες τις παρατάξεις με βάση την εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ και πάντα γινόταν προσπάθεια να βρεθεί ο τρόπος να εκπροσωπηθούν οι παρατάξεις που το επιθυμούσαν ακόμα και εάν τα ποσοστά τους δεν το επέτρεπαν.
Ειδικότερα, η ΚΥΔΩΝ Α.Ε. έχει εννιαμελές Συμβούλιο όπου η Δημοτική Αρχή με βάσει τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, ορίζει 6 μέλη. Άρα έμεναν 3 θέσεις για τις 4 υπόλοιπες παρατάξεις που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, αφού οι παρατάξεις των κ. Βουρλάκη και Ρίζου δεν επιθυμούσαν την συμμετοχή τους. Η πρόταση μου ήταν μια από τις 6 θέσεις της Δημοτικής αρχής να δοθεί σε πρόσωπο επιθυμίας της παράταξης του κ. Σαρρή, έτσι ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις που το επιθυμούσαν. Με αυτή την πρόταση η Δημοτική Αρχή θα συνέχιζε να έχει την πλειοψηφία αφού θα είχε 5 στα 9 μέλη. Η παρέμβαση του κ. Καλογριδάκη δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο και εξαφάνισε κάθε διάθεση συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων στο εν λόγω θέμα.
Ειλικρινά θεώρησα πως το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα τυχαίο γεγονός και δεν αποτελούσε στρατηγική. Δυστυχώς όμως σήμερα διάβασα την σύνθεση των μελών του ΔΗΠΕΘΕΚ, στην οποία ο Δήμαρχος, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, του μεγαλύτερου μετόχου του θεάτρου, όρισε πρόσωπα της επιλογής του χωρίς να έρθει σε καμία συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις. Τώρα εάν ρωτήσει κάποιος για το εάν το έκανε νόμιμα η απάντηση είναι βέβαια «ναι». Η απόφαση είναι νόμιμη δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση ηθική να αγνοείς τα 4/5 του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή της απόκτησης του Θεάτρου από τον Δήμο Χανίων το 2003, που δεν υπάρχει συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων άλλων παρατάξεων στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
Δυστυχώς, αυτά είναι τα νέα ήθη που εγκαθιστά η παρούσα Δημοτική Αρχή, υιοθετώντας μια λογική απαξίωσης κάποιων κανόνων ηθικής που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια και τορπιλίζοντας κάθε δυνατότητα διαπαραταξιακής συναίνεσης.
Καλή αρχή κ. Δήμαρχε!
Γρηγόρης Αρχοντάκης Επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ